• Vergelijk en bespaar tot 40%
 • 100% onafhankelijk
 • Laagste prijs garantie
Gids

Alles over de bonus-malus bij autoverzekeringen

Veel verzekeraars wijken af van het oude Bonus-malus model. We raden je daarom aan om de verschillende autoverzekeringen goed te vergelijken.

Vergelijk je autoverzekering

Elke eigenaar van een wagen is vertrouwd met het bonus-malussysteem. De zogenaamde “bonus-malus” bepaalt immers een groot deel van de prijs van je verzekeringscontract. Maar… wat betekent dit nu eigenlijk en hoe kan jij ervoor zorgen dat de premie voor je autoverzekering daalt?

Wij vertellen je alles over de bonus-malus.

Wat is de bonus-malus?

De bonus-malus beloont goede chauffeurs (bonus) en straft chauffeurs die gevaarlijk rijden en ongevallen veroorzaken (malus). Die bonus-malus vertaalt zich dan in de premie van je BA-autoverzekering. Het volledige systeem werkt in 2 richtingen:

 • Chauffeurs die al lang ongevalvrij zijn, mogen rekenen op een fikse korting.
 • Chauffeurs die in de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor een ongeval, betalen doorgaans een hogere premie.

Het bonus-malusprincipe werd in ons land ingevoerd in de jaren ‘70. Toch is het systeem de afgelopen jaren sterk veranderd én verdween het zelfs.

Het attest schadeverleden en de bonus-malus

Sinds 1 januari 2004 bestaat de bonus-malus namelijk niet meer in zijn officieel geregulariseerde vorm. Verzekeraars kunnen hierdoor zelf een flexibele prijszetting bepalen, hoewel hun verzekeringspremies in veel gevallen nog steeds gebaseerd zijn op het aloude systeem. Zo bepalen verzekeraars nu zelf de regels en (financiële) voordelen.

De premie van je autoverzekering wordt immers bepaald op basis van je rijervaring en je attest schadeverleden. Dat attest vermeldt al jouw ongevallen van de afgelopen 5 jaar. Een verzekeraar kijkt steevast naar het attest schadeverleden om de premie voor je autoverzekering te bepalen.

Veroorzaakte je de afgelopen 5 jaar veel ongevallen? Dan schiet de prijs van je verzekering ongetwijfeld de hoogte in, zelfs zonder de klassieke bonus-malus.

Hoe werkt de bonus-malus?

De bonus-malus kennen we vandaag ook als het “a posteriori personalisatiestelsel”. Dit stelsel wordt uitgedrukt in de zogenaamde graden.

Het volledige systeem leunt op 3 principes:

 1. Na een ongeval in fout stijgt je bonus-malus (meestal met 5 graden).
 2. Na één ongevalvrij jaar daalt je bonus-malus (meestal met 1 graad).
 3. De premie van je BA-autoverzekering wordt bepaald op basis van je bonus-malus.

Hoe hoger je aantal graden, hoe meer je zal betalen voor je autoverzekering.

Natuurlijk wijken veel verzekeraars af van het bovenstaande systeem. We raden je daarom ook aan om de verschillende autoverzekeringen goed te vergelijken.

Start je vergelijking

Berekening van de bonus-malus

Het klassieke bonus-malussysteem is al sinds 2004 afgeschaft. Daardoor is het niet meer mogelijk om je bonus-malus zelf te berekenen. De oude bonus-malusladder geeft je wel inzicht in de berekening. Die bestond namelijk uit 23 “graden” – variërend van 0 tot 22. Natuurlijk zijn ook hier opnieuw uitzonderingen waarbij verzekeraars onder 0 of boven 22 gaan. Het principe was wel hetzelfde: een laag cijfer geeft korting… en andersom.

Je werkte dus best naar een bonus-malusgraad van 0 (of in sommige gevallen zelfs lager).

Bonusmalus ladder

Bonus-malusgraad% autoverzekering
054
154
254
357
460
563
666
769
873
977
1081
1185
1290
1395
14100
15105
16111
17117
18123
19130
20140
21160
22200

Doorgaans begin je op een bonus-malusgraad van 11. De snelheid waarmee je stijgt of daalt hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. De meeste verzekeraars laten je bij een ongeval in fout met 5 graden stijgen, terwijl je na een ongevalvrij jaar met 1 graad daalt. Die graden bepalen dan op hun beurt de toeslag op je autoverzekering. Je moet dus goed weten hoeveel graden je zal stijgen bij een ongeval in fout. Daarvoor ben je immers verzekerd.

Je merkt ook dat de curve exponentieel stijgt. Het bedrag zal dus sneller stijgen bij brokkenpiloten dan bij voorzichtige chauffeurs die éénmalig een ongeval veroorzaken. Chauffeurs op de hoogste trede betalen zelfs het dubbele van de normale prijs!

Welke autoverzekering past bij jou? Ontdek het meteen.

Bonus-malus is één van de factoren

De bonus-malus is natuurlijk niet de enige factor die bijdraagt in de berekening van de premie. Het uiteraard wel een enorm belangrijk element dat meespeelt. Daarnaast zijn er nog enkele variabelen die verzekeraars gebruiken voor de premie van je autoverzekering. De meest gekende zijn de volgende:

 1. Verzekeringshistoriek
 2. Leeftijd
 3. Woonplaats
 4. Vermogen van de wagen
 5. Jaarlijkse afstand
 6. Dekking
 7. Waarde van de wagen
 8. Rijhulpsystemen
 9. Type gebruik
 10. Standplaats

We schreven hier een volledige blog over. Lees nu meteen meer!

Bonus-malus en de Joker

Sommige verzekeraars geven hun klanten ook een zogenaamde “joker”. Zij gaan ervan uit dat iedereen al eens pech heeft en een ongeval kan veroorzaken. Zelfs de meest voorzichtige chauffeurs hebben wel eens een onoplettend moment, ook wanneer ze al jaren volledig schadevrij zijn. De joker beschermt deze chauffeurs tegen de gevolgen van deze situatie. Een éénmalig ongeval in fout zal hun bonus-malusladder dan ook niet beïnvloeden. Hierdoor zal de prijs van hun autoverzekering dus niet naar omhoog gaan.

Daarna kunnen ze terug sparen voor een nieuwe joker door schadevrij rond te rijden. Natuurlijk is je joker geen vrijgeleide om ongevallen te veroorzaken. Hij kan dus niet in iedere situatie gebruikt worden. Je verzekeraar behoudt de controle over de joker, dus kan bij een ongeval onder invloed beslissen om je bonus-malus alsnog te verhogen.

Veelgestelde vragen over de bonus-malus

Is de bonus-malus hetzelfde bij alle verzekeraars?

Nee. Vroeger was dat wel, maar sinds 2004 bepalen verzekeraars zelf de bonus en de malus van hun autoverzekering.

Hoe vraag ik het attest schadeverleden op?

Het attest schadeverleden kan je altijd opvragen bij je huidige autoverzekeraar en via de website www.carattest.be.

Gaat de bonus-malus bij elke schade omhoog?

Neen de bonus-maldus stijgt enkel bij een uitkering aan derden na schade in fout. Daarnaast beïnvloedt glasbreuk, stormschade, diefstal, inbraak of een aanrijding met een wild dier je bonus-malus ook niet.

Benieuwd naar de voorwaarden van onze autoverzekeringen? Start meteen je simulatie.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!