Nieuws

Auto huren in het buitenland? Dit zegt de verzekering

Huur je tijdens je buitenlandse zomervakantie een auto? Dan wil je volledig zorgeloos de baan op en bijkomende kosten beperken. Toch is het zeer verstandig om uitgebreid je tijd te nemen en de kleine lettertjes van je contract zeer goed na te lezen. Zo kan je onverwachte kosten of financiële dompers beperken.

Verzekeringen bij huurauto’s

De verzekeringen van huurauto’s zijn de nummer 1-reden voor geschillen tussen huurders en verhuurders. Sommige verhuurbedrijven steken een all-in verzekering in hun standaardpakket, andere bedrijven beperken de verzekeringskost.

Wij raden je aan om de volgende verzekeringen altijd op te (laten) nemen:

BA-autoverzekering

De BA-autoverzekering is in heel de Europese Unie verplicht. Zonder deze verzekering is het dan ook verboden om op Europees grondgebied rond te rijden. De BA-autoverzekering is daardoor bij de meeste huurauto’s inbegrepen. Zo ben jij alvast beschermd tegen de schade die jij aanricht aan derden.

Tip: De BA-autoverzekering van buitenlandse huurauto’s is doorgaans erg beperkt. Het is dan ook een goed idee om je verzekering te verhogen met een ALI (Additional Liability Insurance) of een LIS (Liability Insurance Supplement).

Bestuurdersverzekering

Net zoals dat in België ook het geval is, is schade aan jezelf of je eigen voertuig niet inbegrepen in de BA-autoverzekering. Die kosten kunnen uiteraard al snel hoog oplopen na een ongeval. Lees daarom goed alle kleine lettertjes van je algemene voorwaarden. Als die kosten niet gedekt zijn, is het aangeraden om een CDW (Collision Damage Waiver) af te sluiten.

Omniumverzekering

De full omniumverzekering heet in het buitenland ook de “All Risk Verzekering”. Die dekt verschillende kosten die jij veroorzaakt of waarbij je betrokken bent. Het is daarom een zeer goed idee om deze (ietwat duurdere) verzekering af te sluiten. Sterker zelfs: deze verzekering is een must-have wanneer je een nieuwe auto huurt.

Aanvullende verzekeringen

Sommige verhuurbedrijven maken er een sport van om bij het ophalen van de wagen bijkomende verzekeringen aan te bieden. Ze bieden extra verzekeringen voor onder andere diefstal, dakschade of bandschade aan. Die verzekeringen zijn soms een aanrader, maar soms ook weggegooid geld.

Bedenk vooraf welke verzekering je nodig acht. Bezoek de website van de verhuurder om je hierop te oriënteren en check de dekkingen met de dekking van je reeds afgesloten verzekering. Zo kan je heel wat nutteloze kosten besparen.

Opgelet voor je eigen risico

Het eigen risico is een belangrijk detail bij het afsluiten van een huurcontract. Dat eigen risico noemen we in de volksmond ook wel de “franchise”. Die franchise kan soms erg hoog oplopen bij ongevallen. Het is dan ook aangeraden om dit eigen risico te evalueren en eventueel meer huur te betalen om dit risico te verlagen.