Nieuws

Auto uitlenen of lenen? Opgelet met de verzekering

De kans is groot dat je je wagen al eens aan een vriend, kennis of familielid uitleende. Of misschien was jij degene die de auto van iemand anders leende. Iedere Belg kruipt wel eens achter het stuur van een auto die niet van hem is. Toch geldt ook hier de gouden regel “bezint eer ge begint”.

Er zijn immers enkele belangrijke factoren die meespelen. Want:

 • Wie is er verantwoordelijk bij een probleem?
 • Wat zijn de risico’s?
 • Wat zegt de verzekering?

We geven graag een antwoord op al je prangende vragen.

Scenario 1: Jij leent je wagen uit

Geef jij de sleutels van je wagen éénmalig af aan een vriend, familielid of één van je kinderen? Dan levert dat doorgaans niet echt problemen op. De BA-autoverzekering van je wagen blijft in zo’n geval netjes doorlopen.

Wat bij een ongeval?

Veroorzaakt die persoon een ongeval met jouw wagen? Dan zal je BA-autoverzekering de schade aan de tegenpartij ook zonder gedoe vergoeden. Wanneer je een full-omnium hebt, wordt eveneens de schade aan jouw eigen auto uitbetaald.

De regels blijven dus hetzelfde, ongeacht wie er achter het stuur zat. Maar dat betekent dus ook dat een ongeval in fout op jouw track record zal verschijnen.

Occasionele bestuurder

Maakt één van je kinderen vaker gebruik van je wagen? Dan is het wel aangeraden om dit te melden aan de verzekeraar. Jouw kind zal in de polis opgenomen worden als regelmatige of occasionele bestuurder. Zo ben je altijd netjes in orde.

Een occasionele bestuurder gebruikt het voertuig af en toe, zonder dat dit regelmatig wordt.

Stel de ontlener in vraag

Het is altijd een goed idee om twee keer na te denken alvorens je je auto uitleent. Jij blijft immers aansprakelijk voor schade of problemen die met jouw wagen gebeuren.

Analyseer de ontlener en kijk hierbij naar zijn of haar:

 • Leeftijd
  Leen je je auto uit aan een jonge bestuurder? Dan is de kans 5 keer hoger dat hij of zij een ongeval heeft.
 • Ervaring
  Reed de bestuurder al eerder (en zonder problemen) met deze auto?
 • Historiek
  Heeft de ontlener in het verleden al ongevallen of problemen gehad?

Scenario 2: Jij leent de auto van een vriend

Uiteraard kan het ook omgekeerd. Jij mag gerust rijden met de wagen van een vriend, kennis of familielid. Er zijn wel enkele belangrijke zaken die je nodig hebt:

 • Een rijbewijs (uiteraard)
 • Toestemming van de eigenaar (dat is ook vanzelfsprekend)
 • Een geldige groene kaart (verzekeringsbewijs)

Je controleert dus best de geldigheid van de groene kaart vooraleer je de auto start.

Wat bij een ongeval?

Wanneer jij een ongeval veroorzaakt met de wagen van iemand anders, vergoedt de BA-autoverzekering van de eigenaar de schade aan de tegenpartij.

Toch check je best even of de eigenaar van de wagen ook een omniumverzekering afsloot.  Heeft hij of zij een full omnium? Dan wordt de schade aan zijn of haar wagen ook vergoed. Zonder een full omnium moet jij de schade aan het geleende voertuig uit je eigen zak betalen.

Sommige verzekeraars hanteren een extra vrijstelling na schade wanneer een jonge bestuurder de schade veroorzaakt. Check onze vergelijkingspagina om deze details te achterhalen.

Wat met een firmawagen?

Eigenaars van een firmawagen nemen best hun car policy door. Die verschilt van bedrijf tot bedrijf en hangt niet altijd van de werkgever af. Je kijkt dus best even na wie er met jouw auto mag rijden. Doe je dat niet? Dan ga je in tegen je arbeidscontract en kan je uiteindelijk je job verliezen. Daarenboven kan alle schade op jou verhaald worden.

Best even dubbelchecken, dus!