Gids

Welke verzekering dekt schade door vandalisme aan je wagen?

Je stapt naar je wagen en ontdekt een opzettelijke kras of kapotgeslagen spiegel. Als klap op de vuurpijl is er jammer genoeg van de daders van dit vandalisme geen enkel spoor te bekennen. Schade door vandalisme wordt jammer genoeg niet gedekt door de verplichte BA-autoverzekering. Gelukkig zijn er andere verzekeringen die dit wél coveren.

Ontdek hoe je jezelf beschermt tegen vandalisme aan je wagen.

Verzekerd tegen vandalisme?

Er zijn tal van verschillende verzekeringsoplossingen voor wagens. We laten even zien wanneer vandalisme wel of niet inbegrepen is.

BA-verzekering

De wettelijk verplichte BA-autoverzekering vergoedt enkel de schade die je zelf toebrengt aan de tegenpartij, bij een ongeval dat jij hebt veroorzaakt. Schade door vandalisme zal dus niet gedekt worden door de klassieke BA-autoverzekering.

Mini-omnium

De mini-omnium (ook wel de “kleine omnium” of de “rampenomnium” genoemd) dekt voornamelijk schade door rampen, diefstal en glasbreuk. De meeste verzekeraars dekken dan ook geen schade door vandalisme in hun mini-omnium.

Full omnium

De full omniumverzekering vergoedt wel alle schade die vandalen hebben toegebracht aan je wagen. Natuurlijk moet je zelf ook nog een stukje van de schade (de franchise) zelf betalen, tenzij je een contract hebt zonder vrijstelling.

Vergelijk hier de full omnium op jouw maat

Wat te doen bij vandalisme?

Geen spoor van de dader? Dan moet je enkele stappen doorlopen. Wij sommen ze even voor je op:

  1. Klacht indienen.
    Vertel je verhaal aan de politie en leg klacht neer tegen onbekenden. De politie bezorgt je dan een proces-verbaal, waarmee jij de volgende stappen kan doen.
  2. Schadeaangifte bij de verzekeraar.
    Daarna doe je een schadeaangifte bij je verzekeraar. Hij zal je vragen om zoveel mogelijk foto’s van je auto en het PV-nummer van je klacht.
  3. Herstelling.
    Last but not least: laat de schade aan je wagen herstellen.

Heeft de politie de dader toch te pakken? Dan kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering om de herstellingskosten op hem of haar te verhalen.