Nieuws

Autoverzekering: wat met elektrische auto’s?

De populariteit van de elektrische auto groeit aan een sneltreintempo. Na een jarenlange en trage opmars worden de Tesla’s en Polestars steeds populairder in binnen- en buitenland. Er zijn zelfs merken die meedeelden dat ze vanaf binnenkort volledig willen overstappen op de productie van elektrische wagens.

Natuurlijk heeft de aankoop van een elektrisch voertuig ook invloed op je autoverzekering. Wij vertellen je er alles over!

Stijgende populariteit van elektrische auto’s

Vorig jaar gingen 10.731 nieuwe elektrische wagens de Vlaamse wegen op. Het jaar daarvoor waren dat er amper 6.575. De elektrische auto is in Vlaanderen dus populairder dan ooit tevoren, en die populariteit blijft alleen maar groeien. De Vlaming kiest dan ook bewust voor een milieuvriendelijk alternatief met lagere kosten. Dat hebben verzekeraars ook gemerkt.

Enkele jaren geleden waren verzekeringen voor elektrische auto’s nog bijzonder duur in vergelijking met de verzekeringen voor “klassieke” wagens. Toch is deze tendens de afgelopen jaren veranderd en spelen ook verzekeraars hierop in.

De BA-autoverzekering voor elektrische auto’s

Net zoals iedereen zijn ook de eigenaars van elektrische voertuigen verplicht om een BA-autoverzekering af te sluiten. Die verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt aan (de wagen van) iemand anders. Een BA-autoverzekering is dus verplicht, maar daarom niet altijd voldoende.

Wij raden onze klanten altijd aan om een omniumverzekering af te sluiten voor hun elektrische wagen.

Schade aan je eigen voertuig

Schade aan je eigen voertuig wordt bij een ongeval in fout niet gedekt door de BA-autoverzekering. Je moet in zo’n geval diep in je portefeuille tasten… zeer diep zelfs! De reparatiekosten voor een elektrische wagen liggen namelijk doorgaans hoger dan bij een klassieke wagen. Een omniumverzekering vergoedt ook schade aan je eigen (elektrisch) voertuig.

Onverwachte schades

Brand, glasbreuk, storm, hagel, vandalisme, diefstal of aanrijding met een dier? Deze kosten zijn niet gedekt door de klassieke BA-autoverzekering. Een omniumverzekering zorgt ervoor dat jij deze kosten niet uit je eigen zak moet betalen.

Een “dure” elektrische autoverzekering

De verzekeringspremie voor elektrische wagens ligt doorgaans iets hoger dan die voor een klassieke auto. De hogere aankoopprijs en het relatief hoge vermogen van je wagen hebben een stevige invloed op dit budget.

Toch is de prijs doorheen de jaren flink gezakt. Slimme rijhulpsystemen zorgen voor een veiligere auto, waardoor de kans op een ongeval verkleint. Dat maakt het verschil tussen een “duurdere” elektrische autoverzekering en de klassieke autoverzekering al een heel stuk kleiner.

Iedere verzekeraar rekent een eigen kortingstarief aan voor wagens met rijhulpsystemen. Vergelijken in dit segment is dus zeker de moeite waard!

Aanvullende verzekering voor je elektrische auto

Een elektrische auto kan ook voorzien worden van de zogenaamde aanvullende verzekeringen, bovenop de BA- of omniumverzekering. Zo informeer je jezelf best ook even over:

  • De bestuurdersverzekering. Je bent bij een ongeval in fout niet vergoed voor schade aan jezelf. Die wordt wel gedekt door de bestuurdersverzekering.
  • Een rechtsbijstandsverzekering. Soms mondt een ongeval uit in een rechtszaak. De rechtsbijstandsverzekering dekt de juridische kosten voor advocaten.
  • Een pechbijstandsverzekering. Pech of een kleine schade? Een pechbijstand beschermt je tegen kleine akkefietsjes met grote gevolgen (zoals een platte batterij).

Bekijk meteen het verzekeringsaanbod voor elektrische auto’s en simuleer vandaag nog jouw premie.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!