Nieuws

Binnenkort makkelijker je verzekeringen opzeggen

Veranderen van verzekering of een verzekering opzeggen? Het is voor heel wat mensen een heuse klus waarmee ze liever wachten tot ze bijvoorbeeld een nieuwe wagen of woning kopen. Er zijn immers heel wat clausules die het moeilijk maken om een verzekeringscontract over te dragen. Al is dat binnenkort misschien verleden tijd.

Een nieuw wetsvoorstel zorgt er immers voor dat je je verzekeringen gemakkelijker kan opzeggen of wijzigen. We vertellen er meer over!

Verzekering opzeggen is moeilijk

Het aantal tijdstippen om een verzekeringscontract te beëindigen is beperkt. Zo is er natuurlijk het klassieke “drie maanden voor de vervaldatum”. Ben je die datum toch uit het oog verloren? Dan ben je te laat en zal je contract automatisch met een jaar verlengd worden. Al zijn er ook nog enkele mogelijkheden om toch door de mazen van het net te glippen:

  • Ontvang je na een ongeval een regelingsvoorstel waarmee je niet akkoord gaat? Dan heb je 30 dagen om je verzekering op te zeggen.
  • Brengt je verzekeraar je op de hoogte van een tarief- of voorwaardenwijziging? Stuur binnen 30 dagen een aangetekende brief om je polis stop te zetten.
  • Koop je een nieuwe wagen of woning, maar ben je niet akkoord met het verzekeringsvoorstel? Dan kan je het voorstel altijd afwijzen.

Verzekeringen staan nog steeds bekend om hun verouderde en zeer moeilijke opzegprocedures. De Ombudsman Verzekeringen krijgt dan ook heel wat klachten over dit systeem, en bevestigde in het jaarverslag van 2018 dat de volledige procedure bijzonder complex is voor consumenten.

Wetsvoorstel Prévot

Daarom diende Patrick Prévot (PS) in 2019 een wetsvoorstel in om de opzegprocedure van verzekeringen te vereenvoudigen. Dit voorstel maakt het mogelijk om je verzekering na één jaar op ieder moment stop te zetten. Je krijgt dan geen boetes of kosten, zolang je rekening houdt met de opzegtermijn van één maand. Het wetsvoorstel van Prévot is meteen ook een opportuniteit om verzekeraars tegen elkaar uit te spelen.

Het voorstel is allesbehalve nieuw of uniek. Nederland en Frankrijk werken al langer met dit systeem. Daar zorgde de wet voor een stabilisering van de premies en zelfs dalende prijzen. Tegelijkertijd gingen verzekeraars meer investeren in kwalitatieve dienstverlening en klantentevredenheid. Kortom: gigantische voordelen voor de consumenten!

Opzeggen met Voilà

Sluit je een nieuwe verzekering af via Voilà? Dan maken wij het jou gemakkelijk. Wij regelen de opzeg van je huidige verzekeringscontract immers voor jou. Simpel en efficiënt!