Nieuws

Dalende trend: premie autoverzekering daalt al 7 jaar

Volgens de nieuwste inflatiecijfers van de federale overheidsdienst Economie daalde de premie voor de verplichte BA-autoverzekering in 2020 met 1,9%. Dit is geen uitzonderlijke daling, maar een tendens die zich al 7 jaar op rij voortzet. Een stevige prijsdaling die in schril contrast staat met de stijgende kosten voor andere verzekeringen.

We vertellen er graag meer over.

Veiligere auto’s laten verzekeringspremie dalen

Verzekeraars berekenen de premie van een autoverzekering op basis van de algemene schadefrequentie. Die ratio daalde van 7,21 (in 2010) naar 5,98 (in 2020). Dat betekent dat nog slechts 5,98% van de chauffeurs een ongeval met schade veroorzaakte, terwijl dat voorheen op 7,21% lag.

Die daling is te wijten aan verschillende elementen:

  • Een verbeterde verkeersinfrastructuur in ons land
  • Het groeiend aantal campagnes voor verkeersveiligheid
  • En natuurlijk de veiligere auto’s.

Dat laatste aspect is voornamelijk het gevolg van een sterke stijging in het aantal rijhulpsystemen, die de kans op een ongeval fors verminderen. Zo dragen sensoren, adaptive cruise control en noodremsystemen direct bij aan het dalend aantal ongevallen in ons land.

Duurdere ongevallen

Natuurlijk heeft ook deze medaille een keerzijde. De meest recente voorruiten en bumpers zijn namelijk voorzien van heel wat elektronische systemen. Ze beperken de kans op een ongeval, maar maken de reparatie nà het ongeval wel een stuk duurder. Hierdoor steeg de totale kost per schadedossier gedurende de laatste 10 jaar.

Geen daling in de verzekeringssector

Toch is er geen algemene daling in de verzekeringswereld. Dat merken we aan de prijsevolutie van andere verzekeringsproducten:

  • Brandverzekering: +5,1% op 12 maanden
  • Reisverzekeringen: +5,9% op 12 maanden

De dalende premie is te danken aan het feit dat de prijsvorming voor autoverzekeringen volledig vrij is. Verzekeraars zijn hierdoor niet gebonden aan officiële indexen, zoals dat bij bijvoorbeeld brandverzekeringen wel het geval is. Dat verhoogt de onderlinge concurrentie en biedt meer ruimte voor commerciële gestes.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering?
Start meteen je simulatie!