Gids

Wat jij moet weten over de groene kaart

Wil je rondrijden op de Europese wegen? Dan heb je een verzekeringsbewijs nodig. De meeste chauffeurs kennen dit document ook als de “groene kaart”. Na een ongeval, bij een controle of bij de keuring wordt steevast naar dit document gevraagd. Het bewijst immers dat jij een verplichte BA-autoverzekering hebt afgesloten.

Wij vertellen je alles over de befaamde groene kaart.

Waarvoor dient de groene kaart?

De groene kaart is de bijnaam van het verzekeringsattest of het verzekeringsbewijs. De officiële naam verklapt het dus: dit document geldt als bewijs van de verzekering voor je wagen. Je ontvangt dit attest van de verzekeraar waarbij je je BA-autoverzekering afsloot, na de betaling van je premie.

De groene kaart moet altijd in het voertuig aanwezig zijn. Heb je dit document niet bij de hand? Dan riskeer je een zware boete of zelfs een inbeslagname van je voertuig!

Welke gegevens staan op de groene kaart?

De groene kaart bevat de volgende gegevens:

  • Naam van de verzekeringnemer
  • Adres van de verzekeringnemer
  • Merk en het type van de wagen
  • Gegevens van de verzekeraar
  • Polisnummer
  • Geldigheidsduur
  • Landen waar het verzekeringsattest geldig is
  • Telefoonnummer voor bijstand
  • Eventuele vermeldingen van aanhangwagens of caravans

De groene kaart toont enkel aan dat je de wettelijk verplichte BA-autoverzekering hebt onderschreven. Aanvullende verzekeringen (zoals een omnium- of bestuurdersverzekering) worden niet op dit document vermeld.

De “witte” groene kaart

De afgelopen jaren ontstond er wat verwarring over de groene kaart. Logisch, want de herkenbare achtergrondkleur werd in juli 2020 vervangen door een witte achtergrond. Je kan het verzekeringsbewijs dus niet langer herkennen aan de groene kleur.

Dat brengt een extra voordeel met zich mee: de groene kaart is digitaal beschikbaar. Je hoeft in principe geen papieren versie meer te tonen, maar we raden dit toch ten stelligste aan. Het moet immers ook aanwezig zijn wanneer iemand anders met je voertuig rijdt.

Lees meer over deze aanpassing.

Veelgestelde vragen over de groene kaart

Hoe lang is je groene kaart geldig?

De geldigheidsperiode van je groene kaart hangt af van de betalingstermijn van je BA-autoverzekering (doorgaans 3, 6 of 12 maanden). Je kan de geldigheidsduur ook terugvinden op het document.

Hoe ontvang je je groene kaart?

Dat is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Autoverzekeraars versturen het meestal via post, maar sommige uitzonderingen versturen het via e-mail.

Wat als je je groene kaart verloren bent?

Vraag dan onmiddellijk een kopie aan je verzekeraar. Dit kan sinds juli 2020 gewoon via mail, zodat jij meteen weer kan vertrekken.

In welke landen is je groene kaart geldig?

Dat staat vermeld op de groene kaart. Normaal gezien zijn dat alle landen van de Europese Economische Ruimte, en Zwitserland, Kroatië, Marokko, Turkije en Tunesië.

Wat als je groene kaart niet meer geldig is?

Dan moet je je autoverzekering opnieuw in orde brengen en je wagen even op de oprit laten staan.

Start je vergelijking en bespaar tot 40% op je autoverzekering