• Vergelijk en bespaar tot 40%
  • 100% onafhankelijk
  • Laagste prijs garantie
Gids

Alles wat je moet weten over de kilometerverzekering

Besparen op je autoverzekering? Dan kan de kilometerverzekering wel een goede oplossing bieden.

Vergelijk je autoverzekering

Een kilometerverzekering is een type autoverzekering waarbij je betaalt voor het aantal kilometers dat je effectief aflegt. Toch roept deze verzekering ook veel vragen op. Is dit een nuttige verzekering voor mij? Hoe gaat dit precies in z’n werk? Wat als ik me toch niet aan het afgesproken aantal kilometers hou?

Wij geven een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat houdt de kilometerverzekering in?

De term ‘kilometerverzekering’ wordt te pas en ten onpas gebruikt. De premie van een echte kilometerverzekering is afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis. Het risico op schade stijgt immers mee met het jaarlijks aantal afgelegde kilometers. Auto’s die minder gebruikt worden, hebben dan ook minder kans op een schadegeval. En hoe kleiner dat risico, hoe minder je betaalt.

Besparen met een kilometerverzekering?

Tijdens het afsluiten van je verzekeringscontract moet je aangeven hoeveel kilometer je verwacht te rijden. Het definitieve bedrag wordt dan bepaald op basis van het effectief aantal gereden kilometers.

Wat zijn de gevolgen als je meer of minder rijdt?

Je betaalt vooraf een voorschot en krijgt op het einde van het jaar de finale afrekening. Wanneer je meer of minder kilometers hebt afgelegd, zal je respectievelijk bijbetalen of geld terugkrijgen.

Wij leggen het uit aan de hand van een realistisch voorbeeld.

Een voorbeeld

Een 31-jarige man heeft aangegeven dat hij met zijn Ford Focus 15.000 kilometer zal rijden. Hij betaalt 240,97 euro voor zijn BA-autoverzekering. Daarnaast moet hij rekening houden met kost van 0,7610 euro per 100 kilometer meer of minder. Die forfait geldt dus zowel bij minder als bij meer kilometers.

Een 31-jarige man heeft aangegeven dat hij met zijn Ford Focus 15.000 kilometer zal rijden. Hij betaalt 240,97 euro voor zijn BA-autoverzekering. Daarnaast moet hij rekening houden met kost van 0,7610 euro per 100 kilometer meer of minder. Die forfait geldt dus zowel bij minder als bij meer kilometers.

Start je vergelijking

Situatie 1. 3.000 kilometer meer

De man heeft op het einde van het jaar 18.000 kilometer gereden, en dus 3.000 kilometer meer dan gepland. Dan moeten we de volgende berekening maken:

Op het einde van het jaar zal de man dus 22,83 euro extra moeten betalen.

Situatie 2. 3.000 kilometer minder

Dezelfde chauffeur heeft tijdens het jaar slechts 12.000 kilometer gereden, en dus 3.000 minder dan gepland. Dan geldt dezelfde berekening, maar in het voordeel van de verzekerde. Hij zal in dit geval dan ook 22,83 euro terugkrijgen.

Situatie 3. 10.000 km meer

In dat geval is de extra kost 76,1 EUR. Bij Corona Direct, de marktleider voor kilometerverzekeringen, is dat meteen ook de hoogste toeslag die aangerekend kan worden. Ook als er meer gereden wordt dan 25.000 km, wordt niet meer aangerekend.

Is de kilometerverzekering nuttig voor mij?

Een kilometerverzekering is doorgaans zeer voordelig. Hoe minder je rijdt, hoe beter. Gebruik je je wagen enkel voor korte ritten of als tweede auto? Dan is een kilometerverzekering hoogstwaarschijnlijk een echte aanrader.

Hoog tijd om te besparen op je autoverzekering? Vergelijk je autoverzekering