Nieuws

De nieuwwaarde van deze 10 wagens daalt aan topsnelheid

De aankoopwaarde van je wagen is zowel op korte als op lange termijn van cruciaal belang voor je portefeuille. Deze waarde is immers een allesbepalende factor bij de berekening van je verzekeringspremie. Toch moet je ook rekening houden met de afschrijving, ofwel de daling in waarde. En die kan soms harder zijn dan verwacht.

We vertellen je meer over de impact op de verzekering.

Aankoopwaarde en verzekeringspremie

De totaalprijs van je autoverzekering wordt dus deels bepaald door de aankoopwaarde. Een faire verdeling, aangezien je hierdoor minder betaalt voor een spotgoedkope dan voor een peperdure wagen. De verzekeringspremie van een Porsche Cayman zal daardoor waarschijnlijk hoger liggen dan die voor een Ford Fiesta.

Zo bepaal je (deels) de verzekeringspremie van je nieuwe wagen. Toch is de aankoopwaarde niet het enige element in deze berekening. We sommen de verschillende factoren voor je op.

Die waarde wordt wel overschaduwd door de zogenaamde afschrijving bij vertrek. Wanneer je vertrekt uit de garage, daalt de waarde van sommige auto’s meteen. Die daling is soms beperkt, maar gaat soms ook razendsnel. Het is daarom niet altijd een goed idee om een wagen met hoge afschrijving aan te kopen. Een hoge afschrijving betekent eigenlijk ook dat je veel betaalt voor iets dat het niet meer waard is.

Jij houdt immers rekening met de afschrijving, maar de verzekering daarom niet.

Top 10 snelste dalers

Sommige auto’s dalen zo snel qua aankoopwaarde dat ze hun eigen topsnelheid kloppen. We gingen daarom op zoek naar de top 10 snelste dalers qua aankoopwaarde. De waarde van deze wagens daalt pijlsnel wanneer ze uit de garage rijden:

 1. Lamborghini Urus (63% afschrijving)
 2. Porsche Macan (62% afschrijving)
 3. Renault Alpine A110 (62% afschrijving)
 4. Porsche Taycan (60% afschrijving)
 5. Porsche 911 (60% afschrijving)
 6. Range Rover Evoque (59% afschrijving)
 7. Land Rover Defender (59% afschrijving)
 8. Tesla Model 3 (58% afschrijving)
 9. Porsche Cayenne (57% afschrijving)
 10. Porsche Cayman (57% afschrijving)

Wil je het maximale uit je verzekering halen? Dan kan je bovenstaande wagens maar best vermijden. 

Welke auto’s dan wel?

Er zijn uiteraard ook enkele wagens die wél goed scoren op afschrijvingswaarde na vertrek uit de garage. De Volkswagen Golf is zelfs een schoolvoorbeeld in afschrijvingswaarde, aangezien deze na 3 maanden amper 20% van zijn aankoopwaarde verliest, en op 3 jaar amper de helft.

We bekijken deze top 3 dan ook op 3 jaar tijd, aangezien de afschrijving van volgende modellen zo traag gaat:

 • Volkswagen Golf (50%)
 • Ford Focus (55%)
 • Opel Astra (65%)

Dit betekent dus dat de Opel Astra op 3 jaar tijd 65% in aankoopwaarde daalt, terwijl de Lamborghini Urus daar ongeveer 3 seconden over doet.

Benieuwd wat de verzekering voor jouw voertuig zou kosten? Simuleer ze vandaag nog!