Dit artikel is verouderd
Nieuws

Deze 10 factoren bepalen de prijs van je autoverzekering

De kostprijs voor een autoverzekering ligt bij de ene chauffeur een pak hoger dan bij de andere. De meeste mensen gaan ervan uit dat dit alles te maken heeft met 2 factoren: je leeftijd en je schadehistoriek. Toch zijn er nog tientallen andere factoren die meetellen voor de prijs van jouw autoverzekering.

Hoge kans op een schadegeval verhoogt de prijs

Verzekeraars willen de beste prijs bieden voor jouw situatie. Daarom berekenen ze voor iedereen de individuele kans op een schadegeval. Wanneer die kans aan de lage kant ligt, zal de prijs voor jouw autoverzekering best meevallen. Heb je een hogere kans op een schadegeval? Dan zal je verzekeringspolis wat hoger liggen.

Wij zetten de 10 belangrijkste factoren voor jou op een rijtje.

 1. Geschiedenis: Hoe meer ongevallen, hoe hoger de kostprijs.
  De bonus-malus bestaat al sinds 2004 niet meer. Vandaag kijken verzekeraars naar je historiek van ongevallen in de afgelopen 5 jaar. Iemand die al 5 jaar volledig schadevrij rijdt wordt beloond. Hij of zij krijgt een lagere offerte dan iemand die de afgelopen 5 jaar één of meer ongevallen in fout had.
 2. Leeftijd: Jonge en oude chauffeurs betalen meer.
  Jonge of oude bestuurders hebben statistisch gezien meer kans op een ongeval dan “reguliere” chauffeurs. Daarom is de prijs van hun autoverzekering een pak hoger dan bij chauffeurs boven 26 zonder ongeval.
 3. Woonplaats: Drukke steden zijn duurder dan rustige gemeenten.
  Je postcode is de eerste vraag van onze calculator, en dat is niet zonder een reden. Wie in een drukke stad woont, heeft immers meer kans op een schadegeval dan wie in een klein dorp woont. De prijs van een autoverzekering in Antwerpen zal daarom ook hoger liggen dan de prijs van een autoverzekering in Kasterlee.
 4. Vermogen van de wagen: Snelle wagens krijgen een financieel nadeel.
  Snelle auto’s hebben doorgaans een groter risico op een ongeval dan gewone auto’s. Een hoog kilowatt zal de prijs van je autoverzekering dus fors de hoogte in duwen. Sterker zelfs: jonge chauffeurs met een hoog vermogen kunnen door verzekeraars niet aanvaard worden.
 5. Jaarlijkse afstand: Minder kilometers? Minder betalen.
  Ga je vaak de baan op? Dan heb je statistisch gezien meer kans op een ongeval dan iemand die enkel rond de kerktoren rijdt. Een chauffeur die (meer dan) 30.000 kilometer per jaar rijdt, zal dan ook meer moeten betalen dan iemand die de wagen voor slechts 10.000 kilometer gebruikt.
 6. Dekking: Extra verzekerd is extra kosten.
  Het spreekt voor zich dat de dekking een grote rol speelt. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe duurder de prijs. Een BA-autoverzekering is het goedkoopst, gevolgd door de mini-omnium en de full omnium. Extra waarborgen zoals bestuurdersverzekering of rechtsbijstand zullen de prijs ook laten stijgen.
 7. Waarde van de wagen: Goedkope wagens betalen minder.
  Wanneer je een ongeval hebt met een dure en splinternieuwe wagen, zijn de kosten een stuk hoger dan bij een goedkope stadsauto of tweedehandswagen. Eigenaars van dure wagens moeten daarom ook rekenen op een duurdere verzekering.
 8. Rijhulpsystemen: Veiligheid wint (ook in prijs!)
  We wijden onlangs een volledige blog aan rijhulpsystemen. Hoe meer systemen je wagen heeft om ongevallen te voorkomen, hoe meer korting je krijgt bij een autoverzekering… en die kan stevig oplopen!
 9. Type gebruik: De verzekering van privéwagens is goedkoper.
  Gebruik je je wagen enkel privé, enkel professioneel of is er een gemengd gebruik? Dan zal de kostprijs van je autoverzekering opnieuw verschillen. Een privéwagen wordt immers minder gebruikt dan een gemengde of professionele wagen.
 10. Standplaats: Eigenaars van auto’s in garages moeten minder betalen.
  Waar plaats je jouw auto wanneer je hem niet gebruikt? Als je auto in een garage staat, zal de kostprijs van je autoverzekering een pak lager liggen dan wanneer je hem dag en nacht op straat zet.

Benieuwd hoeveel jouw autoverzekering kost? Bereken nu de prijzen en vergelijk!