• Vergelijk en bespaar tot 40%
  • 100% onafhankelijk
  • Laagste prijs garantie
Gids

Een dier aangereden met de auto, wat nu?

Heb je een dier aangereden met de auto? Dan kan je misschien wel rekenen op je autoverzekering voor de terugbetaling. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Ontdek welke verzekering jou beschermt

Je mag na een aanrijding met een dier zeker en vast niet zomaar doorrijden. Vluchtmisdrijf na een aanrijding (zelfs met een dier) is immers strafbaar. Wij vertellen je welke stappen je moet nemen om volledig in orde te zijn.

Wat doen na een aanrijding met een dier?

Eerst en vooral moet je bepalen of het dier een eigenaar heeft. Dit zal immers een belangrijke rol spelen in de verdere afhandeling (en eventuele uitbetaling) van de verzekeraar:

  • Heeft het dier een eigenaar? Regel de aanrijding dan met deze persoon.
  • Heeft het dier geen eigenaar, of kan je deze persoon niet vinden? Dan bel je de politie, zij zullen de aanrijding vaststellen en afhandelen.

Vergelijk je autoverzekering.

Daarnaast is het ook aangeraden om altijd één van de verschillende opvangcentra voor wilde dieren te bellen.

Aanrijding met een dier: wie is verantwoordelijk?

De meeste aanrijdingen met dieren gebeuren met wilde dieren (en bij voorsprong een hert). Je kan een wild dier niet zomaar aansprakelijk stellen, dus zal de aansprakelijkheid bij de bestuurder liggen. Dat betekent meteen ook dat je BA-autoverzekeraar de schade hoogstwaarschijnlijk niet zal vergoeden.

De kaarten liggen wel anders na een aanrijding met een huisdier. Als het dier onvoorzienbaar en onverwacht op de baan verscheen, kan de eigenaar van het huisdier aansprakelijk gesteld worden.

Welke autoverzekering heb jij nodig? Ontdek het meteen.

Wie zal de schade vergoeden?

Een aanrijding met een dier is een complex gegeven. Het is belangrijk om de verantwoordelijke aan te duiden, alvorens te bepalen wie de schade zal vergoeden.

Schade door een wild dier

Je kan geen vergoeding eisen van pakweg een hert. Jij zal je dus moeten beroepen op je (full of mini-)omnium. Die hebben doorgaans een waarborg “aanrijding met dieren”, die de materiële schade zal terugbetalen.

De wettelijk verplichte BA-autoverzekering zal je niet vergoeden voor een aanrijding waarbij jij verantwoordelijk bent. Deze verzekering dekt namelijk enkel schade aan derden.

Schade door een huisdier

Heb je schade aan je wagen na een aanrijding met een huisdier? Dan kan je je misschien wel beroepen op de BA-familiale (de familiale verzekering) van de eigenaar. Deze verzekering zal schade aan je wagen dekken, wanneer het dier onvoorzienbaar en onverwacht op de baan verscheen.

Hoe kan je een aanrijding met een dier voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom geven wij je enkele tips om een aanrijding met een dier te vermijden:

  • Hou je aan de snelheidsregels. Doorgaans zijn aanrijding met dieren een gevolg van te snel rijden. Indien je 60 kilometer per uur rijdt, heeft het wild nog de mogelijkheid om je auto te ontwijken. Daarnaast kan je met deze snelheid nog gemakkelijk stoppen.
  • Een dier is niet altijd alleen. Hou altijd in je achterhoofd dat er meerdere dieren kunnen volgen.
  • Blijf op je baanvak. Probeer niet uit te wijken, maar hou je stuur recht. Dat is het veiligst voor jezelf en voor de dieren.

En laat je goed verzekeren. Kies een verzekering die de schade vergoedt.
Vergelijk nu je omniumverzekering!

Jezelf beschermen achter het stuur? Vergelijk je autoverzekering