Nieuws

Een auto-ongeval! Wat met de verzekering van je passagiers?

We nemen allemaal wel eens een passagier mee in onze wagen. Soms zijn die medereizigers gezins- of familieleden, soms zijn het vrienden of zelfs speelkameraadjes van de kinderen. Wat als op dat moment het noodlot toeslaat en je een ongeval veroorzaakt? Wie draait in dat geval op voor de schade aan passagiers?

Wij geven een antwoord op prangende vragen over ongevallen met passagiers.

Zijn passagiers verzekerd bij een ongeval?

Daarover kunnen we kort zijn: Ja. Schade aan passagiers is altijd verzekerd in een autoverzekering.

Iedere Belg met een wagen is namelijk verplicht om de verzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Die autoverzekering dekt lichamelijke schade aan derden bij een ongeval dat jij veroorzaakt. De andere betrokkenen (chauffeurs, andere weggebruikers of passagiers) kunnen dus terugvallen op de ondersteuning van jouw BA-autoverzekering.

Sterker zelfs: passagiers worden beschouwd als zwakke weggebruikers. Daardoor worden ze automatisch vergoed als ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Zélfs wanneer de fout van de bestuurder niet bewezen werd.

Waarvoor zijn passagiers verzekerd?

De BA-autoverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met lichamelijke letsels veroorzaakt door het ongeval. Enkele gekende klassiekers zijn:

  • medische kosten
  • loonverlies
  • invaliditeit
  • overlijden

De kledij, bril en het hoorapparaat van je passagiers zijn daarenboven ook verzekerd.

Wanneer zijn passagiers niet verzekerd?

Er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen op de regel. Wanneer je jouw passagiers niet reglementair vervoert, zal de verzekering hun schade niet dekken. Er mogen bijvoorbeeld niet meer personen in de wagen zitten dan het aantal zitplaatsen met een veiligheidsgordel. Dat betekent dat je in een wagen met 5 zitplaatsen maximum 4 passagiers mag meenemen.

Zitten er toch meer passagiers in de wagen? Dan kan de verzekeraar de schade aan alle passagiers op de bestuurder verhalen.

Wat met de verwondingen van de bestuurder?

Ben je als bestuurder zelf gewond geraakt bij een ongeval? Ook dan zal je de verzekering jouw lichamelijke schade in alle gevallen dekken. Wanneer je niet in fout bent, zal de autoverzekering van de tegenpartij jouw lichamelijke schade vergoeden.

Ben je wel in fout? Dan zal jouw BA-bestuurdersverzekering je lichamelijke schade dekken.

Wat als je geen BA-verzekering hebt?

De BA-autoverzekering is de enige verplichte verzekering in België. Toch hebben naar schatting zo’n 100.000 Belgen deze verzekering niet afgesloten. Dat is niet alleen strafbaar, maar ook bijzonder onverstandig. Wanneer je onverzekerd een ongeval in fout veroorzaakt, moet je immers opdraaien voor de kosten van de tegenpartij.

Ben jij het slachtoffer van een chauffeur zonder BA-autoverzekering? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Jij krijgt eerst je vergoeding, pas daarna wordt het teruggeëist bij de persoon die het ongeval veroorzaakte.