• Vergelijk en bespaar tot 40%
  • 100% onafhankelijk
  • Laagste prijs garantie
engelse vrijstelling
Gids

Engelse vrijstelling: wat houdt het in?

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, kan je kiezen voor de Engelse vrijstelling. Toch is het belangrijk om de voor- en nadelen goed te kennen.

Vergelijk je autoverzekering

De meeste verzekeraars nemen in hun polissen een bepaalde vrijstelling op. Die vrijstelling (ook wel de franchise genoemd) is het bedrag dat jij betaalt bij een schadegeval in fout. Toch wint de omniumverzekering zonder vrijstelling of de zogenaamde “Engelse vrijstelling” de laatste jaren aan populariteit.

Maar… wat houdt dat juist in, en wat zijn de voor- en nadelen?

De Engelse vrijstelling

Een vrijstelling, franchise of eigen risico is het vooraf bepaalde bedrag dat jij moet betalen bij een ongeval in fout. Je zal dus voor een stukje bijdragen aan het schadegeval dat je veroorzaakte. De vrijstelling wordt bepaald bij het afsluiten van je verzekeringscontract. Daar geldt doorgaans het principe: hoe hoger je vrijstelling, hoe goedkoper je premie.

Je kan dus kiezen voor een hoge vrijstelling, maar je kan ook kiezen voor een omniumverzekering zonder vrijstelling. Dat principe wordt in de verzekeringswereld de “Engelse vrijstelling” genoemd.

Ontdek de verzekering die bij je past.

Al schuilt hier wel een klein addertje onder het gras! Er zijn namelijk bepaalde voorwaarden aan de omniumverzekering zonder vrijstelling. De twee meest voorkomende voorwaarden zijn de volgende:

  • De verzekeraar zal de kosten volledig vergoeden als een grenswaarde overschreden wordt.
  • De verzekeraar zal de kosten enkel vergoeden als je beroep doet op het herstelnetwerk.

We leggen beide principes even uit.

Engelse vrijstelling met ondergrens

Deze eerste voorwaarde is meteen ook de meest courante. Heel wat verzekeraars voorzien namelijk een minimumwaarde bij de omniumverzekering. Ze komen in dat geval voor 100% tussenbeide wanneer de kosten hoger liggen dan deze ondergrens. Als je schadegeval dus onder dit bedrag valt, moet je zelf voor alle kosten opdraaien.

Een praktisch voorbeeld

Je Engelse vrijstelling ligt op een bedrag van 300 euro.

  • De schade van je ongeval in fout is geschat op 500 euro. Dat bedrag zal volledig betaald worden door de verzekering.
  • De schade van je ongeval in fout wordt geschat op 200 euro. Die 200 euro zal je volledig uit eigen zak moeten betalen.

Je moet dus een bepaalde drempel overschrijden, alvorens je kan rekenen op de tussenkomst van je verzekeraar.

Welke omniumverzekering past bij jou? Ontdek het meteen.

Geen vrijstelling in herstelnetwerk

Er zijn daarnaast omniumverzekeringen zonder vrijstelling en zonder minimumbedrag. In dat geval moet je de herstelling laten uitvoeren door een hersteller uit het netwerk van de verzekeraar.

Je hebt in dit scenario dus geen volledige vrije keuze om je hersteller zelf te kiezen. Toch is dat niet meteen een probleem: de meeste verzekeraars hebben een uitgebreid netwerk met  erkende herstellers in zowat iedere uithoek van België.

Keerzijde van de omnium zonder vrijstelling

De omniumverzekering zonder vrijstelling is voor de ene chauffeur al wat nuttiger dan voor de andere. Wanneer je verwacht om weinig schades te hebben kies je beter voor een vaste vrijstelling. De premie hiervan ligt namelijk lager.

Een omniumverzekering zonder vrijstelling is meestal ook duurder dan een klassieke omniumverzekering. Het risico van de verzekeraar ligt immers vele malen hoger bij een verzekering zonder vrijstelling.

Gelukkig hebben wij het wat makkelijker gemaakt om de omnium met en zonder vrijstelling met elkaar te vergelijken. Kies in onze vergelijkingsmodule in de linkerkant voor “geen vrijstelling”. Zo krijg je meteen een premie van verschillende verzekeraars, en kan je bepalen of de omniumverzekering zonder vrijstelling iets voor jou is.

Vergelijk nu de verschillende vrijstellingen en bespaar tot 40% op je autoverzekering!