Gids

De full omnium verzekering (auto)

Heb je een ongeval veroorzaakt? Dan hoef je je alvast geen zorgen te maken over de kosten van de tegenpartij. Die worden immers terugbetaald door je verplichte BA-autoverzekering. Je moet natuurlijk wel nog opdraaien voor je eigen kosten… tenzij je een full omnium hebt afgesloten!

Wat is de full omnium?

De full omnium (die we in de volksmond ook de “grote omnium” noemen) is eigenlijk de meest complete dekking voor je auto. Deze verzekering zorgt ervoor dat je écht gerust de baan op kan. Dit complete pakket beschermt je tegen de volgende zaken:

  • Brand
  • Diefstal
  • Glasbreuk
  • Natuurkrachten
  • Aanrijding met dieren
  • Eigen materiële schade

Vooral die laatste dekking maakt een groot verschil. Je eigen schade kan na een ongeval of perte totale immers torenhoog oplopen.

De grote omnium: een voorbeeld

Je neemt de auto voor een ritje naar enkele vrienden. Tijdens een moment van onoplettendheid mis je een voorrangsweg. Plots rijdt een andere chauffeur keihard tegen je wagen, met alle gevolgen van dien. Jullie beide wagens worden getakeld, en het verdict is duidelijk: een perte totale.

Gelukkig zal de grote omnium in dit geval ter hulp schieten, en de kosten voor je wagen vergoeden.

Wie moet een grote omnium afsluiten?

Een grote omnium is altijd handig, maar zeker niet voor ieder voertuig even relevant. De kosten van een omniumverzekering liggen immers hoger dan die van een klassieke BA-autoverzekering.

We raden de grote omnium doorgaans in 2 klassieke gevallen aan:

  • Wanneer je wagen jonger is dan 4 jaar. De waarde van je auto ligt namelijk op dat ogenblik nog relatief hoog.
  • Tijdens de volledige looptijd van je lening. De bank verwacht immers onmiddellijke terugbetaling na een perte totale.

Let wel: de inhoud van de grote omnium is (in tegenstelling tot de BA-autoverzekering) niet wettelijk bepaald. Het loont dus de moeite om de verschillende verzekeraars en hun aanbod met elkaar te vergelijken.

Op zoek naar een grote omnium op jouw maat?
Start nu je simulatie!

Grote omnium versus kleine omnium

Veel verzekeraars bieden ook een mini-omnium aan. Deze noemen we ook wel “de kleine omnium” of “de rampenomnium”. Die bijnamen dekken ook de lading en verklaren de grote verschillen: een kleine omnium helpt je bij de financiële gevolgen van rampen, diefstal, aanrijding met wild, glasbreuk en natuurschade.

Overzicht van de dekkingenMini-omniumFull omnium
Lichamelijke letsels bij derden, ook bij uw passagiers
Materiële schade aan derden
Eerste hulp bij een ongeval
Natuurkrachten
Botsing met dieren
Diefstal of poging tot diefstal
Glasbreuk
Brand
Uw eigen materiële schade bij een ongeval
Schade veroorzaakt tijdens het vervoer van het voertuig, inclusief laden en lossen
Slachtoffer van vandalisme of kwaadwilligheid

Eigen schade is dus niet opgenomen in de kleine omnium.

Veelgestelde vragen over de grote omnium

De verschillende omniumverzekeringen roepen tal van vragen op. Wij gaven een pasklaar antwoord op de meest gestelde vragen over de full omnium.

Is de full omnium verplicht?

Een grote omnium is niet bij wet verplicht. Toch kunnen banken een full omnium verplichten als voorwaarde voor een autolening. Zo beschermen ze zichzelf tegen de schade die jij aan je voertuig kan veroorzaken.

Bevat de grote omnium een franchise?

De meeste verzekeraars voorzien een franchise in de omniumverzekering. Dat is het aandeel dat je zelf moet betalen bij een schadegeval. De franchise kan je terugvinden in je verzekeringscontract of tijdens je simulatie.

Wat vergoedt de grote omnium na schade?

Dat hangt af van je verzekeringscontract én van het schadegeval. Er zijn immers 2 verschillende schadegevallen:

  • Herstelbare schade, waarbij de vergoeding wordt bepaald op basis van het factuurbedrag voor de herstelling, verminderd met de eventuele franchise.
  • Niet-herstelbare schade, waarbij gekeken wordt naar de werkelijke of aangenomen waarde van je wagen, die bepaald werd in je verzekeringscontract.

Wat kost een grote omnium?

De premie van een grote omnium is afhankelijk per chauffeur en per voertuig. Er zijn immers verschillende factoren die de kostprijs van je (omnium)verzekering bepalen. Ontdek de voorstellen van verschillende verzekeraars en sluit je omniumverzekering meteen online af via Voilà:

Start je vergelijking en bespaar tot 40%