Nieuws

Gebarsten voorruit in de winter? Zo bescherm je je ertegen!

De kerstversiering verschijnt, de dagen worden korter en de temperaturen dalen onder het vriespunt. Vooral dat laatste zorgt voor de nodige frustraties en problemen met de wagen. Verschillende bijstandsdiensten draaien overuren en het aantal gevallen van glasbreuk stijgt tijdens deze periode met ongeveer 75%.

Ontdek waarom de (mini-)omnium van groot belang is tijdens de wintermaanden!

Gebarsten voorruit in de winter

Het is een niet-zo-gezellig winters tafereel: je komt aan je auto en merkt dat je voorruit volledig bevroren is. Natuurlijk moet je zo snel mogelijk vertrekken en ga je gehaast te werk. Daarom draai je de verwarming van je auto op de maximumtemperatuur, begin je te krabben aan de voorruit of kap je er wat heet water overheen.

En plots barst de voorruit. Zo’n scheur is doorgaans het gevolg van een (piep)klein sterretje, waardoor de voorruit 67% zwakker wordt. De koude en verschillende temperaturen zorgen op dat moment voor een enorme druk op de voorruit, waardoor één sterretje onmiddellijk doorscheurt. Dan is het natuurlijk de hoogste tijd om je kapotte voorruit te laten vervangen.

Stijgende kostprijs van een voorruit

De kostprijs van een gemiddelde voorruit is de afgelopen jaren fors gestegen. Slimmere auto’s hebben doorgaans ook duurdere voorruiten dan auto’s met een beperkt aantal opties. De sensoren, camera’s en displays van de opkomende technologieën worden immers verstopt in de voorruit.

Tip van Voilà: wist je dat de kostprijs van een gewone voorruit begint bij ongeveer 200 euro, maar makkelijk kan oplopen tot 1.000 euro?

Mini-omnium tijdens de wintermaanden

De mini-omnium is een handige aanvulling op je verplichte BA-autoverzekering. Ze beschermt je tegen de financiële impact van brandschade, diefstal, aanrijdingen met dieren, schade door natuurkrachten én glasbreuk. Het is dan ook meer dan logisch dat autoverzekeraars ongeveer 75% meer aangiftes verwerken tijdens de wintermaanden in vergelijking met de rest van het jaar.

De (mini-)omnium maakt dus een groot verschil tijdens deze koude dagen. Daarbovenop rekenen verzekeraars geen vrijstelling aan voor glasbreuk, wat betekent dat jij deze schade niet zelf moet vergoeden.

De dekkingen van een mini-omnium worden overigens ook gecoverd door een full omnium. Het loont dus om beide aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Simuleer hier de kostprijs van een omnium

Voorkomen is beter dan genezen

Een omniumverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van glasbreuk. Natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen, en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wij geven je enkele tips!

 1. Doordacht verwarmen.
  Een verschil van 35 graden is niet zo abnormaal tijdens de wintermaanden. Toch zorgt het voor een ongeziene druk op je voorruit. Daarom is het aangeraden om de temperatuur van je verwarming geleidelijk aan te verhogen.
 2. Check je ruitenwissers.
  Ophopend vuil achter je ruitenwissers kan zorgen voor schade of barstjes in de voorruit. Het is dan ook een goed idee om je ruitenwissers op regelmatige tijdstippen te reinigen of te vervangen.
 3. Vermijd heet water.
  Het klinkt verleidelijk, maar het is absoluut afgeraden om heet water over je voorruit te kappen. De druk op je voorruit wordt gigantisch, waardoor een klein barstje razendsnel kan doorscheuren.
 4. Voorzichtig krabben.
  En last but not least: wees voorzichtig bij het krabben. Hoe minder kracht je zet, hoe minder kans op schadegevallen.

Natuurlijk heb je dit niet altijd volledig in de hand. Een (mini-)omnium is op zo’n moment meer dan welkom.

Ontdek de kostprijs van jouw (omnium) verzekering via Voilà.