• Vergelijk en bespaar tot 40%
 • 100% onafhankelijk
 • Laagste prijs garantie
Gids

Gewonde passagiers bij een auto-ongeval, wat nu?

De BA-autoverzekering beschermt en vergoedt je passagiers na een auto-ongeval. Het is dan ook een broodnodige (en verplichte) verzekering.

Vergelijk de BA-autoverzekering

Het verkeer kan op sommige dagen een heus avontuur zijn. Het ene moment ben je rustig aan het genieten van een autoritje met vrienden of collega’s, het andere moment ben je betrokken in een auto-ongeval. Natuurlijk komt een ongeluk nooit alleen, want ook de passagiers in jouw wagen hebben lichamelijke letsels.

Het klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow, maar kan iedere bestuurder overkomen. Wie betaalt in dat geval de schade aan gewonde passagiers? Wij leggen het even voor je uit!

Elke passagier is verzekerd

De BA-autoverzekering is de enige Belgische verzekering die daadwerkelijk verplicht is. Dat betekent dat iedere chauffeur een verzekering afgesloten moet hebben, vooraleer hij of zij op de baan mag. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid verzekert ook lichamelijke schade aan passagiers. Dat betekent dat de BA-autoverzekering van het voertuig waarin de gewonde passagier zit, verplicht is om de schade aan die passagier te vergoeden.

Passagiers worden immers beschouwd als zwakke weggebruikers, waardoor ze automatisch vergoed worden als ze betrokken zijn in een verkeersongeval. De fout of onschuld van de bestuurder doet hier dan ook weinig ter zake.

Vergelijk je autoverzekering

Welke schade aan passagiers is verzekerd?

Er is één belangrijk element waarmee rekening gehouden moet worden: enkel schade door lichamelijke letsels worden vergoed. Daaronder vallen wel heel wat verschillende elementen:

 • Medische kosten
 • Loonverlies
 • Invaliditeit
 • Overlijden

De kleding, bril of hoorapparaat die je passagier draagt is ook verzekerd. Extra zaken zoals een laptop of GSM worden niet altijd vergoed. Het is dus aangewezen om je polis goed na te lezen.

Wat met verwondingen bij de bestuurder?

De verwondingen van de bestuurder zijn niet altijd verzekerd bij een auto-ongeval. Het is immers afhankelijk van scenario tot scenario:

Ik was niet in fout

Je hebt geluk bij een ongeluk! Dan wordt de lichamelijke schade vergoed door de BA-autoverzekering van de tegenpartij. Zijn of haar verzekering betaalt ook dokters- en hospitalisatiekosten, net zoals de kosten voor medicatie of medische zaken.

Ik was wel in fout

Dan dekt je klassieke BA-autoverzekering je lichamelijke verwondingen of gevolgen niet. Natuurlijk kan je altijd rekenen op een extra bestuurdersverzekering, die ook tussenkomt wanneer jij in fout was.

Welke autoverzekering past bij jou? Ontdek het meteen.

Wat met niet-reglementaire passagiers?

Jij bent en blijft verantwoordelijk voor de passagiers die je vervoert. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om passagiers een gordel te laten dragen, en het maximum aantal passagiers in je wagen goed in de gaten te houden. Indien je een passagier niet-reglementair vervoert, kan de verzekeraar de schade op de bestuurder verhalen.

Ik heb een ongeval. Wat nu?

Wanneer je een ongeval hebt, is het van cruciaal belang om kalm te blijven. Wij raden je aan om volgende stappen te ondernemen.

 1. Zorg voor veiligheid
  Bescherm jezelf en je passagiers. Zet je vier knipperlichten op en zet de wagen (indien mogelijk) meteen weg van het verkeer. Bel daarnaast ook meteen het nummer 112, zij kunnen je doorheen deze lastige situatie loodsen. Opgelet: je mag een gewonde niet zelf verplaatsen.

 2. Noteer de nummerplaten
  Noteer altijd de nummerplaten van andere auto’s. Zo voorkom je vluchtmisdrijf en kan je de politie altijd alle informatie geven.

 3. Vul het Europees aanrijdingsformulier in
  Tijd voor de paperassen. Vul het Europees aanrijdingsformulier zo gedetailleerd en objectief mogelijk in.

 4. Haal boorddocumenten uit de wagen
  Wordt de wagen gesleept? Haal dan de boorddocumenten uit de wagen. Die kan je immers op een later moment nog nodig hebben.

 5. Contacteer je verzekeringsagent
  Hij of zij zal je meer vertellen over de komende stappen en de must-do’s doorheen de volgende periode.

Een ongeval onderling regelen?

Stelt de tegenpartij voor om een ongeval onderling te regelen? Dan is het aangeraden om hier niet op in te gaan. Alle rechten tot vergoedingen vervallen immers in dat geval. Dit kan problemen voor jou opleveren, maar ook voor je passagiers. Vul dus altijd het Europees aanrijdingsformulier in.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!