Nieuws

Hier is de witte “groene” kaart

Wil je met je auto op de Europese wegen rondrijden? Dan heb je een internationale motorrijtuigverzekeringskaart nodig. Dat document kennen we allemaal beter als het verzekeringsbewijs of “de groene kaart”. Het is één van de meest herkenbare en bekendste boorddocumenten in de wagen, of tenminste: dat was het. De nieuwste groene kaarten kregen immers een forse makeover.

We vertellen je graag meer over de witte “groene kaart”.

Groene kaart: wit of elektronisch

De enige verplichte verzekering in België is de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) wagen – ook wel de autoverzekering genoemd. De groene kaart is het bewijs dat jij deze verzekering hebt en betaalde. Tijdens controles en keuringen zal gevraagd worden naar je verzekeringsbewijs. Dat bewijs kan je herkennen aan de groene kleur.

Tenminste… dat kon je. Sinds mid 2020 is de groene kaart wit. Het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars (BBAV) besliste dat het verzekeringsbewijs vanaf nu afgedrukt zal worden op een witte achtergrond. Daarbovenop zijn verzekeraars niet langer verplicht om een papieren versie op te sturen, maar mogen ze dit ook elektronisch bezorgen.

Het witte verzekeringsbewijs

Het verzekeringsbewijs is niet alleen veranderd qua look, maar kreeg ook enkele wijzigingen op vlak van inhoud:

  • De adressen van alle nationale bureaus zijn niet langer verplicht
  • Het document mag zowel horizontaal als verticaal geprint worden
  • Een verzekeringsbewijs is minstens 15 dagen geldig
  • Jouw verzekeringsbewijs vermeldt in welke landen je gedekt bent

Verzekeringsbewijzen afdrukken

Goed nieuws: je kan het verzekeringsbewijs vanaf nu ook zelf afdrukken. Dat maakt het volledige proces bij verlies een pak sneller en efficiënter dan vroeger. Daarnaast mag je er ook voor kiezen om je verzekeringsbewijs op je smartphone op te slaan.

Let wel: wanneer je het verzekeringsbewijs op je smartphone opslaat, moet je het delen met alle gezinsleden of occasionele bestuurders.

De groene kaart vervangen?

Het is niet nodig om alle verzekeringsdocumenten meteen te vervangen. Je huidige groene kaart blijft geldig tot de vervaldatum. Het zal echter het laatste exemplaar zijn dat je hebt. De volgende groene kaart zal een witte “groene” kaart zijn.