Nieuws

Je autoverzekering is 24 euro duurder… door fraudeurs

Autoverzekeringen zijn een bijzonder populair doelwit voor fraudeurs. Jaarlijks betalen Belgische verzekeraars namelijk 120 tot zelfs 240 miljoen euro uit voor de autoverzekeringen van fraudeurs. Hierdoor stijgt de kost van de autoverzekering met zo’n 12 tot 24 euro voor elke verzekerde Belg.

Gelukkig is er een oplossing op komst!

240 miljoen euro fraude bij autoverzekeringen

Onderzoek toont aan dat jaarlijks 5 tot 10% van alle schadegevallen frauduleus is. Dat is vrij vertaald zo’n 120 tot 240 miljoen voor autoverzekeringen alleen. Iedere verzekeringnemer betaalt jaarlijks gemiddeld 400 euro voor deze verzekering, waarvan 12 tot 24 euro dus gaat naar de onterechte uitbetaling van fraudeurs.

Schadedatabank voor autoverzekeringen

Sinds februari dit jaar is de schadedatabank actief. Hierin worden alle gegevens van auto’s en chauffeurs met schadegevallen opgenomen.

Wanneer een verzekeraar een ongeval invoert, krijgt hij een lijst van gelinkte schadegevallen met het desbetreffende voertuig. Deze methode legde in Nederland een stevig aantal georganiseerde netwerken bloot. De goed werkende databank zorgde namelijk voor een verdubbeling van de ontdekte fraude.

Geen fraudedata

Opgelet: de nieuwe schadedatabank zal geen fraudedata delen, en is volledig privacy-gericht. Ze zal wel gegevens delen die verzekeraars helpen om een link te leggen tussen verschillende schade-aangiftes. Op deze manier komt fraude sneller aan het licht. Verzekeringsondernemingen zijn alvast enthousiast, en geven aan dat ze tegen eind 2021 90 tot 95% van alle verkeersongevallen willen invullen in de schadedatabank.

Criminele bendes

Autocriminelen en fraudeurs worden jaar na jaar creatiever en tasten continu grenzen af. Criminele bendes verdienen snel 10.000 euro, maar het gevolg kan zelfs oplopen tot 100.000’en euro’s. Carrousels van opzettelijke schadegevallen zijn al lang geen uitzondering meer. Meestal zijn verschillende verzekeraars het slachtoffer van dezelfde carrousel. Zo was er vorig jaar een koppel dat jarenlang tegen 80 auto’s uitlokte op parkings van supermarkten, en claimden dat ze 180.000 euro schade hadden geleden.