Nieuws

Je eerste auto kopen: zo ga je gerust de baan op

Je hebt er misschien wel jaren naar uitgekeken: je eerste eigen auto. Die aankoop voelt heel vaak alsof je de eerste stap richting vrijheid hebt gekocht. Het is dan ook een aankoop waarover je zeer goed moet nadenken, aangezien er tal van extra kosten naar boven kunnen komen… en dat kan je uiteraard wel missen.

Wij geven je een checklist waarop je moet letten bij de aankoop van je eerste auto, van het budget tot de verzekering! Zo wordt je eerste auto geen onverwachte (en vooral kostelijke) tegenvaller.

1.   Denk na over het type auto

Eerst en vooral moet je goed nadenken over welke auto je wil. Dan hebben we het niet over de kleur, het merk of het type, maar over de keuze tussen benzine, diesel of elektrisch. Dat laatste kan immers een goed idee zijn. De talrijke opkomst van Lage Emissiezones (LEZ) in Europa zorgt er namelijk voor dat een elektrische wagen steeds interessanter wordt.

Er is nog een extra pluspunt: elektrisch rijden wordt steeds vaker beloond. De kans is dus reëel dat je in de toekomst ook kan rekenen op extra belasting- of verzekeringsvoordeel. Je hakt deze belangrijke knoop dus best door vooraleer je met een autoverkoper gaat praten.

2.   Bepaal je budget

Een belangrijk element bij de aankoop van je eerst auto is natuurlijk het budget. Dat moet perfect inpassen op je levensstijl, terwijl je ook nog wat wil sparen. Gelukkig hoef je niet al je eigen spaarcenten in je eerste auto te steken.

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

 • Je betaalt zelf het volledige bedrag. Dat kan door je spaarcenten, maar ook door sponsoring van familieleden. Zo bespaar je interesten op de autolening en is de wagen meteen van jou.
 • Je gaat lenen bij de bank. Dit kan zowel voor nieuwe als voor tweedehandsauto’s. Zo hoef je niet meteen de volledige auto te betalen. Natuurlijk is dit niet zo makkelijk wanneer je nog geen job hebt.
 • Je neemt een autolening voor een gedeelte, de rest betaal je zelf. Zo beperk je de interesten én hoef je niet al je spaargeld op tafel te leggen.

Tel dus eerst je spaarcenten, ga praten met banken of andere sponsors. Je kan pas écht een auto kiezen wanneer je je budget kent.

3.   Nieuw of tweedehands?

Budget klaar? Dan moet je weten of je een nieuwe of tweedehandse wagen aankoopt. Die keuze heeft immers een doorslaggevend effect op de prijs.

Een nieuwe auto is volledig jouw keuze, zowel qua looks als qua opties. Natuurlijk verliest een nieuwe wagen meteen veel in waarde. Je doet dus eigenlijk een investering waarvan het rendement beperkt zal zijn.

Kies je voor een tweedehandswagen? Dan zijn je keuzes beperkter. Het aanbod is natuurlijk zeer uitgebreid, maar de kans is klein dat de wagen 100% jouw keuze zal zijn. Tweedehandswagens hebben wel een groot voordeel: de prijs en waarde zijn lager dan bij een nieuwe wagen. Dat is een goede aankoop als eerste wagen. De wagens van kersverse bestuurders krijgen immers heel wat te verduren.

4.   Hou rekening met alle kosten

Je hebt je rijbewijs op zak en trekt richting de garage. Daar vertellen ze je alles over de kenmerken van een bepaalde auto. Je kiest een auto die bij je past, bepaalt de looks, selecteert enkele opties en houdt de prijs goed in de gaten. Je wil immers niet àl je spaargeld in je auto steken.

Een verstandige keuze, maar er is meer! Het kostenplaatje van de auto loopt op. Er zijn enkele eenmalige kosten die voor veel jonge bestuurders onverwacht zijn:

 • Het inschrijvingsbewijs en de nummerplaat. Je moet je auto inschrijven bij het DIV en je moet een nummerplaat aanvragen. Die inschrijving en aanvraag kost in totaal 56 euro.
 • De BIV (Belasting op de Inverkeerstelling), die je eenmalig moet betalen. Die telt zowel voor nieuwe als voor tweedehandsauto’s. De BIV kan fors oplopen, van 45,56 euro tot zelfs enkele duizenden euro’s.

Daarnaast zijn er ook the usual suspects. Dat zijn jaarlijks terugkerende kosten die iedereen kent en betaalt:

 • De brandstof, waarvan je zelf het brandstofverbruik bepaalt.
 • De verkeersbelasting, die afhankelijk is van jouw auto.
 • Onderhoudskosten, zoals het klassieke onderhoud en herstellingen.
 • De keuring, die je per één of twee jaar moet passeren.

En de verzekering. Daarover vertellen we je zo dadelijk meer.

5.   De juiste verzekering

We kunnen een boek schrijven over je allereerste autoverzekering. Het is de laatste stap vooraleer je de baan op kunt, maar het is een bijzonder belangrijke stap. Rijden zonder autoverzekering is immers een grote no-go in Europa.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor autoverzekeringen:

 • De BA-autoverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is in ons land verplicht. Die dekt kosten aan de tegenpartij bij een ongeval in fout. Zonder die verzekering kan en mag je je auto niet starten.
 • Koop je een nieuwe auto? Kies dan voor een full omnium. Die dekt alle mogelijke schade aan je wagen, van glasbreuk tot een totaalverlies in fout.
 • Is je auto tussen de 6 en 15 jaar oud? Kies dan voor een kleine omnium. Die verzekert glasschade en natuurrampen. Let wel: de kleine omnium dekt geen ongevallen in fout.

Je kan bij het afsluiten ook nog nadenken over extra polissen. Zo is de bestuurdersverzekering of een rechtsbijstandsverzekering altijd een goed idee voor jonge bestuurders!

De prijs van de verzekering hangt af van persoon tot persoon. Er zijn tientallen parameters waarmee de verzekering rekening houdt, wanneer ze een offerte opmaken. Je moet rekening houden met je vermogen, maar ook met je leeftijd en rijbewijs. Een eerste auto is dan ook best een bescheiden model, geen Ferrari met veel PK’s. Zo hou je de prijs van je verzekering ook lager.

Bereken nu de prijs voor je autoverzekering

Benieuwd hoeveel de autoverzekering van je nieuwe wagen exact zou kosten? Bereken dan meteen de prijs van je nieuwe verzekering met extra dekkingen. Zo ben je écht gerust.