• Vergelijk en bespaar tot 40%
  • 100% onafhankelijk
  • Laagste prijs garantie
Gids

Wat moet je doen bij een ongeval in het buitenland?

Een ongeval in het buitenland zorgt voor complexe situaties. Kies voor een verzekering waarmee je zonder zorgen op reis kan vertrekken.

Start je vergelijking

Autoreizen zijn sinds enige tijd bijzonder populair. Belgen trokken de afgelopen zomer massaal naar Frankrijk, Italië en Luxemburg. Hoe hoger het aantal auto’s op de baan, hoe hoger de kans op ongevallen. En zo’n ongeval geeft een abrupte wending aan je buitenlandse plannen.

Ontdek de must-do’s na een ongeval in het buitenland. 

Reizen in de EU met de BA-auto

De BA-autoverzekering is verplicht en geldt in heel Europa. Je moet je dus geen zorgen maken over minder kwalitatieve buitenlandse verzekeringen. Concreet loopt de BA-auto in België op exact dezelfde manier: 

  • Ben je in fout? Dan wordt de lichamelijke en materiële schade van de tegenpartij vergoedt.
  • Ben je niet in fout? Dan kan je rekenen op een vergoeding van de BA-autoverzekering van de tegenpartij. Hierbij is de rol van de dekking rechtsbijstand wel cruciaal. Deze zorgt ervoor dat de verzekeraar van de tegenpartij je tijdig en correct can vergoeden en staat je juridisch bij in geval van betwisting.

Hetzelfde geldt overigens ook voor je bijstands- en omniumdekking.

Vertrek gerust op reis met de juiste verzekering.

Het Europese aanrijdingsformulier

Het Europees aanrijdingsformulier is geldig en uniform in heel Europa. Het is echter niet zo vanzelfsprekend om een Spaans, Italiaans of Frans aanrijdingsformulier in te vullen. Gelukkig is de structuur van het aanrijdingsformulier in heel Europa hetzelfde. Je kan dus makkelijk meevolgen op je Nederlandstalige formulier om te ontdekken wat de verschillende beschrijvingen betekenen. 

De regels blijven wel hetzelfde: bezorg het formulier binnen 8 dagen aan je verzekeraar. Als je nog in het buitenland bent, kies je best voor een e-mail of aangetekende brief. 

Wie betaalt extra kosten? 

Heb je nog extra kosten na je ongeval in het buitenland? Dan loont het om je verzekering te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook bepaalde extra kosten terugvorderen van je verzekering (of die van de tegenpartij). 

Vergelijk de verschillende autoverzekeringen

Denk hierbij aan zaken zoals:

  • Herstellingen aan je auto
  • Hotelovernachtingen
  • Medische kosten

Tip: Haal er altijd de politie bij

De politie wordt bij een ongeval in België meestal vermeden, tenzij de tegenpartij het aanrijdingsformulier niet wil invullen of er discussie ontstaat. Dat principe gaat niet op bij een ongeval in het buitenland. Na een ongeval bel je best onmiddellijk de lokale politie, en vraag je hen om de omstandigheden vast te stellen en een proces-verbaal voor je op te maken. 

Dit document helpt je bij eventuele discussies achteraf. Jij kan immers aan de hand van je PV bewijzen dat je in je recht was. 

Wat als de tegenpartij geen verzekering heeft?

De BA-autoverzekering is in heel Europa verplicht. Toch durven chauffeurs in het buitenland al eens rondrijden zonder autoverzekering. Daarom is een goed ingevuld aanrijdingsformulier of een proces-verbaal zo belangrijk. Jij kan immers aantonen dat de tegenpartij in fout was. Zo kan je (zelfs bij niet-verzekerden) alle kosten op hem of haar verhalen. 

Trek jij goed verzekerd naar het buitenland? Simuleer vandaag je autoverzekering!

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!