Nieuws

Op reis met de auto? Dit doe je bij een auto-ongeval

Nu de grenzen opnieuw geopend zijn, trekken we met z’n allen massaal naar het buitenland. We gaan daar (na meer dan een jaar in ons kot) ten volle genieten van de zon, sfeer en cultuur. En dan doet er zich plots het ondenkbare voor: een auto-ongeval geeft een abrupte wending aan je vakantieplannen.

Autovakanties zijn bijzonder populair

De coronacrisis heeft ons leven en onze manier van reizen fel veranderd. Vroeger kropen we allemaal met een grote glimlach op het vliegtuig. Vandaag geeft 66% van alle Belgen aan dat ze de auto verkiezen. We reizen immers naar minder verre bestemmingen en verkiezen in dat geval ons eigen vervoermiddel.

Reizen met de auto voelt meteen ook een pak veiliger. Maar… wat als er een ongeval gebeurt?

De BA-autoverzekering

We kunnen je meteen geruststellen: je BA-autoverzekering geldt in heel Europa. Wanneer je een ongeval hebt in het buitenland, gelden dus dezelfde regels als bij een ongeval in België. Hetzelfde geldt voor je bijstandsverzekering. Eigenaars van deze verzekering kunnen in de meeste Europese landen rekenen op hulp na een auto-ongeval.

Het Europese aanrijdingsformulier

Elk ongeval op Europese bodem moet aangegeven worden door middel van een Europees aanrijdingsformulier. Natuurlijk is het niet zo vanzelfsprekend om een Spaans, Italiaans of Frans aanrijdingsformulier in te vullen. Gelukkig is de structuur van het Europese aanrijdingsformulier in alle landen hetzelfde. Je kan dus makkelijk meevolgen op je Nederlandstalige formulier om te zien wat de beschrijvingen betekenen.

Hier gelden wel dezelfde regels: bezorg het formulier binnen 8 dagen aan je verzekeraar. Lukt dat niet persoonlijk? Kies dan voor mail of aangetekende brief.

Wat met extra kosten?

Zijn er extra kosten verbonden aan je ongeval in het buitenland? Dan kan je deze in sommige gevallen ook terugvorderen van je verzekering. Denk hierbij aan:

  • Herstellingen aan je auto
  • Hotelovernachtingen
  • Medische kosten

Haal er altijd de politie bij

De politie is doorgaans niet nodig bij een ongeval op Belgische bodem. Dat geldt echter niet voor een ongeval in het buitenland. Daar bel je best onmiddellijk de lokale politie. Zij kunnen de omstandigheden vaststellen en een proces-verbaal opmaken. Wanneer er achteraf discussie is, kan jij aan de hand van een kopie van het PV bewijzen dat je in je recht was.

Wat als de tegenpartij geen verzekering heeft?

De BA-autoverzekering is in heel Europa verplicht. Toch wordt er in sommige landen al eens vaker zonder autoverzekering rondgereden. Daarom is het PV van de politie van groot belang. Zo kan jij aantonen dat de tegenpartij in fout was. Zelfs al is deze persoon niet verzekerd, kan je de nodige kosten op hem of haar verhalen.