• Vergelijk en bespaar tot 40%
 • 100% onafhankelijk
 • Laagste prijs garantie
Gids

Alles wat je moet weten bij een perte totale (ofwel total loss)

Wil je jezelf volledig beschermen tegen een perte totale? Dan kies je maar best voor de juiste verzekering.

Ontdek welke verzekering bij jou past

Je kent de termen “totaal verlies”, “total loss” of “perte totale” hoogstwaarschijnlijk wel. Toch roepen ze bij de meeste chauffeurs ook heel wat vragen op. Wat betekent een totaal verlies? Wie bepaalt dat er sprake is van een totaal verlies? Hoe zit het met de vergoeding(en)?

Wij geven je een pasklaar antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat is een perte totale?

Totaal verlies, total loss en perte totale coveren alle drie hetzelfde begrip: een wagen die (na een schadegeval) onherstelbaar is volgens de expert van de verzekering.

Er zijn 2 verschillende soorten totaal verlies:

 • Een economisch totaal verlies, waarbij de werkelijke waarde van het voertuig lager ligt dan de eventuele herstelkosten.
 • Een technisch totaal verlies, waarbij het voertuig zodanig is toegetakeld dat het niet meer verantwoord of veilig is om dit nog te herstellen.

Bescherm jezelf tegen de gevolgen van een perte totale.

Wie bepaalt of er een perte totale is?

Een onafhankelijk expert (aangesteld door de verzekeraar) zal na een ongeval de schade aan je voertuig schatten. Hij of zij zal op dat moment ook bepalen of jouw voertuig nog hersteld kan worden. Als de expert een negatief advies geef, spreken we over een totaal verlies.

De waarde van je auto speelt dus een grote rol. Die wordt bij een omnium tussenkomst bepaald aan de hand van de aangenomen waarde. Deze waarde werd met je verzekeraar afgesproken, en kan je daarom ook terugvinden in je verzekeringscontract. Het afschrijvingspercentage bepaalt het bedrag van de schadevergoeding.

Hoeveel krijg ik uitbetaald na een perte totale?

Het bedrag is natuurlijk afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten en de situatie waarin het ongeval zich voordeed.

Je hebt geen omniumverzekering

Wanneer je geen omniumverzekering hebt, is het belangrijk om te weten wie in fout is.

 • Als jij in fout bent, krijg je immers enkel de wrakwaarde vergoed.
 • Als de tegenpartij in fout is, krijg je (ongeacht je verzekering) de marktwaarde van je wagen net voor het auto-ongeval terug.
Je hebt een omniumverzekering

De waarde van jouw voertuig wordt meteen vergoed, ongeacht de aansprakelijkheid.

Het afschrijvingspercentage en de eventuele voorziene periode van waardevastheid bepalen welk bedrag van de verzekerde waarde van je voertuig wordt vergoed. Deze vergoeding is steeds minstens zo hoog als de vergoeding in gemeenrecht.

Vergelijk de verschillende verzekeringen

Kan je rekenen op extra vergoedingen?

Heb je geen omniumverzekering en ben je niet in fout? Dan heb je recht op verschillende extra vergoedingen:

 • belasting op de inverkeerstelling
 • eventuele bewarings- en sleepkosten
 • administratieve kosten
 • de administratieve kosten
 • een gebruiksdervingsvergoeding

Die gebruiksdervingsvergoeding (meestal rond de 20 euro/dag) mag je beschouwen als een vergoeding voor jouw periode zonder wagen.

Welke stappen onderneem je bij een perte totale?

Eerst en vooral bezorg je de expert van de verzekering de volgende elementen:

 • je aankoopfactuur
 • je boorddocumenten
 • je autosleutels
 • de eventuele code van het alarm

Daarna zal de schadebeheerder van jouw verzekeraar het dossier verder afhandelen als een totaal verlies.

De volgende stappen zijn afhankelijk van het feit of je al dan niet een nieuwe wagen aanschaft. We leggen de mogelijke scenario’s even voor je uit:

Je schaft geen nieuwe wagen aan:
 • Je stuurt je nummerplaat via het postkantoor terug naar de DIV.
 • Je stuurt je verzekeraar een aangetekende brief om je autoverzekering op te zeggen.
Je schaft wel een nieuwe wagen aan:
 • Je verzekeringstussenpersoon (of jezelf) brengt de verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de wijziging van het voertuig.
  • Heb je een Europese nummerplaat? Dan moet je aan je verzekeringstussenpersoon vragen naar een nieuw inschrijvingsbewijs.
  • Heb je een oude nummerplaat? Dan zal je verzekeringstussenpersoon de wijziging van het voertuig melden aan de DIV, waardoor jij een nieuwe nummerplaat en inschrijvingsbewijs krijgt.

Wat als ik niet akkoord ga met de perte totale?

Ben je niet akkoord met de berekening van je verzekeraar? Dan kan je uiteraard altijd beroep aantekenen. Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering voor je wagen hebt afgesloten, kan je aan hen vragen voor een tegenexpertise. Zij zullen de nodige stappen ondernemen en de eventuele kosten voor zich nemen.

Sommige verzekeraars laten de keuze aan de klant of het voertuig na een zware schade hersteld wordt of als totaal verlies vergoed wordt.

Wacht niet tot je perte totale

Je merkt het vast wel: een perte totale brengt heel veel rompslomp met zich mee. Gelukkig kan je rekenen op een onafhankelijke makelaar die je bijstaat, zorgt voor een snelle doorlooptijd en een correcte vergoeding voorziet.

Je ziet ook dat de grootte van je schadevergoeding fors kan verschillen in functie van de kwaliteit van je omniumverzekering. Daarom om is vergelijken belangrijk, zowel op basis van prijs als op basis van inhoud.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!