Nieuws

Premie autoverzekering daalde niet door lockdowns

De coronapandemie veranderde ons hele leven en onze samenleving aan een sneltreintempo. Tegelijkertijd veranderde ook onze mobiliteit en daalde het aantal ongevallen tegenover het jaar daarvoor. Toch veranderde de crisis weinig aan de gemiddelde premie van een autoverzekering, en steeg die bij sommige Belgen zelfs.

Duurdere autoverzekering na de coronacrisis

Tijdens het jaar 2020 bleven we met z’n allen massaal in ons kot. De wagen verdween bijgevolg een tijdlang in de garage. Dit had een positieve impact op het milieu, maar niet per se op je autoverzekering. De BA-auto bleef grotendeels gelijk of steeg voor sommige Belgische chauffeurs zelfs met enkele procenten.

Die prijsevolutie is te wijten aan verschillende elementen:

  • Technologie in wagens, die na een ongeval niet zomaar gerepareerd kan worden. Een kapot element vervangen is dan ook een pak duurder.
  • De hoge stijging van de waarde van auto’s, die voor een groot deel meetelt bij de prijsberekening.
  • De gestegen (financiële) impact ten gevolge van een auto-ongeval.

De impact van de lockdowns was dan weer minder zichtbaar in de cijfers. Het aantal ongevallen met schade lag tijdens de periode maart-juni 2020 zeer laag. Toch zijn we na de eerste lockdown zeer snel teruggekeerd naar de “normale” schadefrequentie, die de evolutie bepaalt.

Daarbovenop onderstrepen de meeste verzekeraars ook dat de evolutie op lange termijn bekeken wordt. Een pandemie heeft hierdoor relatief weinig invloed op de risicoberekening voor de autoverzekering.

Geniet van een lagere autoverzekering

Hoe kan jij dan wel rekenen op een lagere autoverzekering? Dankzij je jaarlijks afgelegde kilometers. Het aantal kilometers is immers een bepalende factor voor de kostprijs van een autoverzekering. Wanneer je dus van thuis uit werkt, loont het de moeite om je premie te herberekenen en eventueel zelfs een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Daarnaast is er natuurlijk ook de prijsevolutie doorheen de jaren. De gemiddelde premie van een autoverzekering daalde namelijk tijdens de periode 2012-2019. Dat is een mooie opportuniteit voor verzekerden, want de kans op een nieuwe en goedkopere autoverzekering is groot!
Vergelijk vandaag nog de kostprijs voor je nieuwe autoverzekering.