• Vergelijk en bespaar tot 40%
  • 100% onafhankelijk
  • Laagste prijs garantie
Gids

Rijhulpsystemen maken je autoverzekering goedkoper

Is je auto voorzien van enkele slimme rijhulpsystemen? Dan kan je besparen op je autoverzekering.

Ontdek wat je bespaart

Een goedkopere autoverzekering: je zegt er geen nee tegen. Defensief rijden en een lagere bonus-malus helpen daarbij. Maar de laatste tijd valt nog iets op. De zogenaamde rijhulpsystemen hebben meer en meer invloed op de prijs van je autoverzekering. Logisch: zaken zoals een noodremsysteem en rijstrookondersteuning zorgen ervoor dat je minder snel een ongeluk hebt.

Parkeersensoren ken je wel. Net zoals een adaptieve cruise control. Maar wist je dat er nog andere rijhulpsystemen bestaan? Kenners noemen deze ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Stuk voor stuk zijn het aanraders. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om de beste prijs voor je autoverzekering te krijgen. Wij sommen voor jou de acht meest gebruikte rijhulpsystemen op.

Parkeerhulp

Een parkeersensor is niet meer het enige rijhulpsysteem. Heel wat wagens helpen je vandaag met het zoeken van een parkeerplaats, wanneer je traag door een straat of parking rijdt. Met een geluid of trilling van het stuur laat de parkeerhulp je weten wanneer een plek groot genoeg is. En het gaat verder. Een parkeerhulp helpt je ook met het manoeuvreren. Meestal neemt de Park Assist enkel het stuur over. Soms gaat het al volledig automatisch, inclusief gas geven en remmen.

Waarschuwing voor kruisend verkeer

Dit rijhulpsysteem is handig wanneer je uit een parkeerplaats wil rijden. Een Rear and/or Front Cross Traffic Alert ziet alles: van winkelkarretjes en voetgangers tot kruisende auto’s op de weg. Meestal verschijnt er een symbooltje op je spiegels. Of krijg je een geluid als waarschuwing. Er bestaan ook Traffic Alerts die zelf ingrijpen.

Hoeveel bespaar jij door je rijhulpsystemen? Ontdek het meteen.

Adaptieve cruisecontrol

In vergelijking met de klassieke snelheidsbegrenzer kijkt dit rijhulpsysteem naar je voorligger. Wanneer je een vrachtwagen nadert, remt je wagen af en gaat deze even snel rijden. Dit wordt gecombineerd met een File Assistent, die de snelheid van de opstopping volgt en soms vanuit stilstand vertrekt. Steeds vaker heeft de Adaptive Cruise Control meer functies. Als je de richtingsaanwijzer inschakelt, begint het rijhulpsysteem automatisch met inhalen en de snelheid te verhogen.

Verkeersbordenherkenning

Om te vermijden dat de prijs van je autoverzekering stijgt, moet je je aan de snelheidslimieten houden. Een rijhulpsysteem dat helpt, is de Intelligent Speed Adaptation. Een camera herkent elk verkeersbord aan de kant van de weg. Vaak wordt dit gecombineerd met gegevens van je gps-ontvanger. Momenteel werkt dit rijhulpsysteem vooral met symbooltjes of geluiden, wanneer je te snel rijdt. Wellicht zal de Intelligent Speed Adaptation later ook echt ingrijpen, waardoor overtredingen niet meer mogelijk zijn.

Rijstrookondersteuning

Dit rijhulpsysteem is er in twee vormen. De Lane Departure Warning laat je stuur trillen of maakt geluid, wanneer je van je rijstrook afwijkt. Het systeem houdt constant de wegmarkeringen in het oog, met een speciale camera vooraan je wagen. De Lane Keeping Assist neemt zelf het stuur over, wanneer je te dicht bij de strepen komt. Een Lane Change Assist helpt je in te halen, wanneer je je richtingaanwijzer gebruikt.

Ontdek wat je bespaart

Noodremhulp

Autonomous Emergency Braking houdt alles in de gaten. Als een voorligger bijvoorbeeld plots remt of een kind de straat oprent, werkt het in twee stappen. Eerst zet het rijhulpsysteem alles klaar voor jouw ingrijpen. Wanneer jij niets doet, trapt het zelf op de rem. In de beginfase van dit rijhulpsysteem werden enkel auto’s en vrachtwagens goed herkend. Maar tegenwoordig ziet de noodremhulp ook voetgangers, fietsers en dieren. Je kan het niet uitschakelen.

Vermoeidheidsherkenning

Dit rijhulpsysteem merkt dat je moe bent, door onder andere je stuurgedrag en het remmen. Als je een Lane Departure Warning of Lane Keeping Assist hebt, haalt je vermoeidheidsherkenning hier ook informatie uit. De vermoeidheidsherkenning toont een kop koffie wanneer je moet pauzeren.

Dodehoeksignalisatie

Bij dit rijhulpsysteem laat een rood symbooltje in de zijspiegels weten dat inhalen niet mogelijk is, wanneer een auto naast je rijdt. Dit is handig bij lange autoritten. Bij steeds meer wagens krijg je een trillend stuur of een alarmsignaal, wanneer je van rijstrook verandert. Soms is dit niet mogelijk en zal je wagen tegensturen.

Onthoud: rijhulpsystemen zijn een extra paar ogen

De Advanced Driver Assistance Systems zijn een hulpmiddel om ongevallen te voorkomen en je autoverzekering goedkoper te maken. Het blijft belangrijk om aandachtig te rijden en rondom je te kijken. Verzekeraars zien steeds meer ongelukken gebeuren, omdat bestuurders te laks zijn.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je autoverzekering!