Nieuws

Schade door steenmarters aan je wagen? Reken op de juiste verzekering!

Steenmarters zijn tijdens deze koude herfst- en wintermaanden op zoek naar een warme schuilplaats. De afgelopen jaren vinden ze zo’n warm nest steeds vaker onder de motorkap van een geparkeerde wagen. Ze knabbelen dan hun weg doorheen isolatie, kabels en leidingen, en richten daarbij heel wat schade aan.

Hoe kan jij jezelf beschermen tegen deze schade? Wij vertellen je er alles over!

Schade aan de aut door marters

Steenmarters waren eind jaren 60 quasi verdwenen uit ons land. Toch kwamen deze kleine roofdieren enkele jaren later terug, en breidden ze hun populatie razendsnel uit. Vandaag de dag komen ze in zowat heel Vlaanderen voor. Deze “nieuwe” marters gingen op zolders en in auto’s op zoek naar plaatsen om zich te beschermen tegen gevaren en koude.

De schade die deze marters aanrichten (ook wel “marterschade” genoemd) komt dus steeds vaker voor in ons land. De oorzaak ligt aan de geur van de autokabels: marters gebruiken dezelfde geur om te communiceren, waardoor ze agressief worden. Het kostenplaatje van zo’n agressief bezoekje loopt dan ook stevig op.

Jaarlijks krijgen bijstandsorganisaties duizenden oproepen voor wagens die niet meer starten door marterschade. De eindfactuur loopt in dat geval makkelijk op tot 500 à 600 euro per interventie. Toch wordt die schade niet gedekt door de BA-autoverzekering.

Marterschade beperken

Gelukkig zijn er enkele alternatieven om je wagen te beschermen tegen de schade die marters aanrichten. Wij sommen de 3 meest courante manieren voor je op:

  1. Parkeren in een (afgesloten) garage
    Marters schuilen enkel in geparkeerde wagens. De kans is dus bijzonder klein dat ze onder de motorkap van een geparkeerde wagen in een afgesloten garage kruipen.
  2. Afscherming onder de motorkap
    Heb je geen afgesloten garage? Dan kan je je motorruimte beschermen met een draadrooster of een elektrische afscherming. Deze afschrikmiddelen verhinderen de toegang tot de motor en zijn volledig onschadelijk voor de marter.
  3. Geuren
    Marters worden agressief van de geur van autokabels. Het is dan ook een goed idee om deze geuren te maskeren met geurblokjes of -sprays. Zo is de kans op schade een pak kleiner.

Toch zijn de bovenstaande methodes niet 100% effectief tegen marters. Gelukkig helpt de juiste uitbreiding op je autoverzekering je tegen de financiële gevolgen van marterschade.

Start je vergelijking en check de uitbereidingen die bij jou passen.

Verzekering tegen marterschade

Een klassieke BA-autoverzekering dekt enkel de schade die jij aanricht aan derden. De financiële gevolgen van marterschade worden dus niet gedekt door deze verplichte autoverzekering.

Gelukkig zijn er de 2 aanvullende omniumverzekeringen (de mini- en full omnium) bovenop je BA-autoverzekering. De meeste omniumverzekeringen beschermen je tegen de gevolgen van marterschade. Toch is dit afhankelijk van verzekeraar per verzekeraars: bij sommige verzekeraars is dit inbegrepen in de mini-omnium, bij andere in de full omnium, en bij sommige verzekeringscontracten is dit jammer genoeg nooit gedekt.

Je doet er dan ook goed aan om je omniumverzekering te vergelijken. Start meteen je simulatie op onze website.