Nieuws

Wat als… je fiets plots niet meer op de fietsendrager hangt?

Eindelijk is het zover: de zomervakantie staat voor de deur. Tijd om binnen- en buitenland ten volle te verkennen, en hoe doe je dat beter dan met de fiets? Je klikt je fiets simpelweg vast op je fietsendrager en kan vertrekken naar je bestemming. Maar… daarbij moet je natuurlijk ook de risico’s goed kennen.

Wij zochten het voor je uit.

De risico’s van een fietsendrager

Als je met enkele fietsen op je trekhaak of je dak rondrijdt, is het uiteraard cruciaal dat je veilig rijdt. Een fietsendrager brengt immers verschillende risico’s met zich mee. Er kunnen verschillende doemscenario’s werkelijkheid worden.

  1. Je fiets valt van de fietsendrager
  2. Je fiets wordt gestolen
  3. Er is schade aan je voertuig door foute montage

We lichten deze verschillende risico’s (en de bijpassende verzekeringen) iets meer in-depth toe.

1. Je fiets valt van de fietsendrager

Wanneer je fiets van je fietsendrager valt, spreken we in de verzekeringswereld over “verlies van lading”. Wanneer je fiets dus tegen een andere auto vliegt, gelden dan ook dezelfde regels als bij verlies van andere lading (bv. aanhangwagen). De schade aan derden wordt gedekt door je BA-autoverzekering. 

Let wel: je BA-autoverzekering zal de schade aan derden uitbetalen, maar geen schade aan je eigen fiets of auto. Daarvoor moet je beroep doen op respectievelijk een fiets- of omniumverzekering.

2. Je fiets wordt gestolen

Je neemt een rustpauze van een half uurtje, gaat iets drinken… en plots is je fiets van de fietsendrager verdwenen. Dat verlies kan je jammer genoeg niet op de autoverzekering verhalen. Hetzelfde geldt voor je fietsendrager. Als die gestolen wordt, zal de omniumverzekering hier waarschijnlijk niet tussenkomen.

Wil je je fiets toch verzekeren tegen diefstal? Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een afzonderlijke fietsverzekering. 

3. Je beschadigt je voertuig bij de montage

Stel: je kijkt al maandenlang uit naar je fietstochtje en wil zo snel mogelijk vertrekken. In alle drukte en met het nodige enthousiasme plaats je je fietsendrager op je auto. Daarbij maak je meteen ook een gigantische kras op je wagen of breek je de achterruit. Een niet zo heel fijn begin van je vakantie.

Toch hoeft je vakantie hierdoor niet meteen in het water te vallen. De klassieke BA-autoverzekering dekt dergelijke schade niet, maar dit voorval valt wel onder de meeste omniumverzekeringen (met een vrijstelling).

Vergelijk onze omniumverzekeringen

Beperk de risico’s

Schade voorkomen is uiteraard altijd beter. Het is dan ook zeer belangrijk dat je alle risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Enkele tips die wij hebben:

Gebruik een kwalitatieve fietsendrager
Alles begint bij de aankoop van de juiste fietsendrager. Kies in de winkel voor een nieuwe en TÜV-gekeurde fietsendrager. Zo ben je er zeker van dat je fietsendrager aan alle vereisten voldoet en er geen schadeverleden is.

Monteer je fietsendrager op de juiste manier
We begrijpen het: je wil zo snel mogelijk op reis vertrekken. Toch is het geen goed idee om je fietsendrager snel-snel op je wagen te plaatsen. Volg netjes de instructies uit het montageboekje en laat iemand anders dubbelchecken.

Hang je fietsen altijd goed vast
Staat je fietsendrager goed (en op de juiste manier) vast? Dan is het ook belangrijk om je fietsen goed vast te klikken of te gespen. Zo vermijd je dat één van je fietsen plots omvalt tijdens het rijden.

Kies een fietsendrager met een fietsslot
Een gestolen fiets wordt enkel gedekt met een aparte fietsverzekering. Je kan natuurlijk ook je fiets vastzetten op je fietsendrager. De nieuwste fietsendragers zijn namelijk voorzien van een slotje.

Let op de specificaties
Koop een fietsendrager die voorzien is voor jouw fiets(en). Als je elektrisch rijdt, zal je automatisch naar een fietsendrager met meer gewicht moeten kijken. Hetzelfde geldt voor grote gezinnen, die meer ruimte op een fietsendrager nodig hebben.

En onze laatste tip: geniet ten volle van de zomervakantie op de fiets!