Gids

Wat is het roze formulier, en waarom heb ik het nodig?

De meeste chauffeurs zijn wel vertrouwd met het zogenaamde “roze formulier”. Dit document is dan ook van cruciaal belang om met je wagen op de Belgische wegen rond te rijden. Maar… waarvoor dient dit roze formulier eigenlijk? Hoe gebruik je het? En waar kan je het formulier terugvinden?

Wij vertellen je meer over dit belangrijke document.

Wat is het roze formulier?

Het roze formulier draagt de officiële titel “aanvraag tot inschrijving van het voertuig”. Deze naam verraadt dus meteen ook het doel van het document: je hebt het nodig om je voertuig in te schrijven en een autoverzekering aan te vragen.

Na de aanvraag bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) ontvang je een nieuwe nummerplaat en het bijhorende kentekenbewijs, dat we ook wel kennen als het inschrijvingsbewijs.

Hoe vul ik het roze formulier in?

Je ontvangt het roze formulier van de verkoper van je voertuig. Dat is wettelijk verplicht bij nieuwe voertuigen en tweedehandsauto’s, zelfs wanneer je je voertuig van een particuliere verkoper koopt.

Eerst en vooral moet je de vooraf ingevulde gegevens goed controleren. Daarna vul je het document zelf in, waarbij je goed let op de volgende zaken:

Vak X1: Geef aan of je een nieuwe nummerplaat nodig hebt.

Vak X2: Vermeld het type voertuig: nieuw of gebruikt?

Vak X3: Vertel welke nummerplaat je wenst: normaal, speciaal of vierkant.

Vak P3: Selecteer de juiste brandstof

De verdere technische gegevens vul je aan op basis van je inschrijvingsbewijs, factuur, douanevignet of keuringsdocument.

Vakken C: Vul de gegevens van de eigenaar van het voertuig in.

Vak X6: Selecteer (indien van toepassing) of je een demonstratievoertuig of ingevoerd voertuig inschrijft.

Vak X10: Ben je zelf niet de eigenaar? Zorg voor een getekende volmacht en vul beide rijksregisternummers in.

Vak C9: Vul je het formulier in voor een bedrijf? Vermeld dan de gegevens en het KBO-nummer.

Vak Z: Deze gegevens vullen je verzekeraar en verzekeringsmakelaar voor je in.

Klaar? Bezorg het roze formulier dan aan je verzekeraar of aan Voilà. Wij maken het op onze beurt over aan de DIV, die zorgen voor de inschrijving van je voertuig.

Wat gebeurt er na de inschrijving?

Wanneer de inschrijving bij de DIV volledig is afgerond, ontvang jij enkele zaken:

  • Het inschrijvingsbewijs in 2 delen. Eén deel moet je thuis bewaren, het andere deel moet altijd in je wagen aanwezig zijn.
  • De officiële nummerplaat, waarvoor je 30 euro aan de postbode moet betalen. Deze nummerplaat bevestig je aan de achterkant van je wagen.
  • Het aanslagbiljet voor de jaarlijkse verkeersbelasting van je voertuig. Deze belasting moet je voor de vervaldatum vereffenen.

Zodra de bovenstaande to-do’s in orde zijn, mag je (eindelijk) met je wagen rondrijden!

Het roze formulier versus het inschrijvingsbewijs

Het roze formulier en het inschrijvingsbewijs worden vaak in één en dezelfde adem genoemd. Toch is het belangrijk om beide documenten goed te onderscheiden. Het roze formulier dient voor de aanvraag van je inschrijving bij de DIV, het inschrijvingsbewijs dient als bewijs. Je hebt het roze formulier dus nodig om het inschrijvingsbewijs te ontvangen.

Deze verwarring dateert van enkele jaren geleden. Toen had het inschrijvingsbewijs ook een roze kleur, maar sinds 2011 is het grijs-geel. Het inschrijvingsbewijs is wettelijk verplicht voor ieder voertuig op de Europese wegen.

Veelgestelde vragen over het roze formulier

Voor welke voertuigen is een roze formulier nodig?

De inschrijving van het voertuig aan de hand van het roze formulier is verplicht voor elk voertuig dat op de openbare weg rijdt.

Wie bezorgt me mijn roze inschrijvingsformulier?

De verkoper van het voertuig moet je het roze formulier overhandigen. Je ontvangt dit samen met je andere boorddocumenten en je sleutels.

Ga je zelf een tweedehandsauto verkopen? Dan zal je het roze formulier na een positieve keuring ontvangen van de autokeuring.

Hoe lang is het roze formulier geldig?

Dit document blijft 2 maanden geldig.