Nieuws

Wat met je autoverzekering na je 60ste verjaardag?

De prijs van een nieuwe autoverzekering schiet fors de hoogte in na je 60ste verjaardag. Verschillende verzekeraars zijn namelijk niet bijster enthousiast om de autoverzekering van een zogenaamde senior af te sluiten. Toch zijn de meeste 60-plussers doorgaans zeer goede en ervaren chauffeurs.

Hoe kunnen zij het maximale uit hun autoverzekering halen?

Ouderen in het verkeer

Het is opvallend dat verzekeraars een verhoogd tarief aanrekenen voor de meeste 60-plussers. Bestuurders in de leeftijdscategorie tussen 61 & 70 jaar veroorzaken amper 5% van alle schadegevallen met de wagen. Na hun 70ste verjaardag stijgt hun aandeel licht, hoewel de jongste chauffeurs nog steeds het meeste ongevallen veroorzaken.

Een uitgebreid onderzoek gaf ook al prijs dat ietwat oudere autobestuurders minder snel rijden, meer afstand houden en zich niet laten vangen aan ondoordachte manoeuvres. Zij kennen het verkeer en gaan hier vlot in mee.

Ouderen en de autoverzekering

Hoe komt het dan dat 60-plussers opeens veel meer betalen voor hun autoverzekering? Het antwoord is simpel: je leeftijd bepaalt een zeer groot deel van je verzekeringspremie. Zeer jonge en oudere bestuurders worden als risico aanzien, en betalen daardoor een pak meer dan personen tussen 30 & 59 jaar.

Er zijn zelfs gevallen bekend van 70-plussers met een feilloos schadeverleden die toch geweigerd worden. Gelukkig zijn verzekeraars sinds 2014 verplicht om de reden achter een weigering mee te delen. Op deze manier blijft de discriminatie van oudere chauffeurs toch beperkt.

Tips voor de autoverzekering voor senioren

Toch betekent dat niet dat je zomaar de eerste de beste verzekering moet accepteren. Er zijn immers veel verzekeraars die een mobiliteitsgarantie bieden. Zij zullen je autoverzekering nooit opzeggen of weigeren op basis van je leeftijd.

Daarnaast zijn er enkele belangrijke elementen om uit te spelen bij de aanvraag van je autoverzekering:

  • Je schadeverleden. Veroorzaakte je geen schade in de afgelopen 5 jaar? Dat moet je zeker verduidelijken bij de verzekeringsaanvraag.
  • Je woonplaats. Woon je in een rustige buurt buiten de stad? Dat zien verzekeraars bijzonder graag!
  • De jaarlijkse afstand. Gebruik je je wagen enkel voor kleine verplaatsingen? Maak dit zeker duidelijk, zodat de prijs van je autoverzekering kan dalen.

De premie van je autoverzekering wordt immers bepaald op basis van verschillende elementen. Je leeftijd is een bijzonder belangrijke, maar in combinatie met enkele andere factoren niet per se doorslaggevend.

Vergelijk je verzekering

Ben je klaar voor een (nieuwe) autoverzekering als senior? Dan moet je zeker en vast je nieuwe verzekeringsvoorstellen goed vergelijken. De prijsverschillen kunnen echt enorm groot zijn. Gelukkig helpt een digitale verzekeringsmakelaar zoals Voilà je hierbij. Wij brengen alle elementen in kaart en maken een verzekeringsvoorstel op basis van jouw situatie, wensen en mogelijkheden.