Gids

Wat je moet weten over schadevrije jaren

Je aantal schadevrije jaren is van cruciaal belang bij de overstap naar een nieuwe verzekering. De schadevrije jaren bepalen immers voor een groot deel de premie die je zal betalen.

Ontdek de impact op jouw autoverzekering

Je mag de term “Schadevrije jaren” zeer letterlijk nemen. Het betreft namelijk het aantal jaren dat je geen schade claimde bij je verzekeraar. Anders gezegd: je schadevrije jaren coveren de periode dat je geen auto-ongeval hebt gehad.

Wij vertellen je hier meer over!

De impact van schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren heeft een grote impact op de premie van je autoverzekering. Hoe hoger je aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je verzekeringspremie. Na een auto-ongeval in fout zal het aantal schadevrije jaren aanzienlijk dalen, wat dan ook een negatieve impact op je verzekeringspremie heeft.

Doorgaans geldt het principe: “hoe langer je zonder auto-ongeval rijdt, hoe goedkoper je autoverzekering”.

Hoe worden schadevrije jaren berekend?

We moeten eerst en vooral een onderscheid maken tussen schadevrije jaren en de korting die je krijgt. Dat laatste aspect is immers een gevolg van het eerste. En hoewel de schadevrije jaren op dezelfde manier geteld worden, kan de korting die je krijgt verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Rij je een jaar zonder ongevallen in fout? Dan stijgt je aantal schadevrije jaren (en daalt je premie bij verschillende verzekeraars).

Heb je een ongeval in fout? Dan verlies je 5 schadevrije jaren, en stijgt je verzekeringspremie. Sommige verzekeraars bieden echter een joker aan: die zou de premiestijging van de eerste schade voorkomen.

Schadevrije jaren bij overstap van autoverzekering

Het aantal schadevrije jaren is dus van cruciaal belang! Een verzekeraar zal je dan ook altijd vragen naar het attest schadeverleden, dat dit aantal vermeldt, met onderscheid tussen schades in recht en in fout.

Wanneer je je autoverzekering opzegt, zal je verzekeraar automatisch een schadeattest aan jou bezorgen. Ze bezorgen je dit ook op andere tijdstippen, wanneer jij ernaar vraagt.

Een nieuwe autoverzekering?

Rij je met een leasewagen of auto van de zaak? Dan moet je een verklaring schadevrije jaren opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij.

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren

Tellen schadevrije jaren uit het buitenland mee?

Niet automatisch. Je kan je buitenlandse verzekeraar wel vragen naar een schriftelijke verklaring, die eventueel voor een premiekorting zal zorgen. Toch zijn Belgische verzekeraars niet verplicht om die te geven.

Waar kan ik mijn aantal schadevrije jaren terugvinden?

Op het attest schadeverleden. Er zijn drie manieren om dit attest in te ontvangen:

  • Je verzekeraar bezorgt het automatisch wanneer je je BA-autopolis opzegt.
  • Je verzekeraar bezorgt het wanneer je erom vraagt.
  • Je kan het zelf downloaden op carattest.be

Wanneer vervallen je schadevrije jaren?

Je schadevrije jaren blijven 5 jaar geldig.

Zijn schadevrije jaren persoonsgebonden?

Ja. Je aantal schadevrije jaren staat op jouw naam. Je zal geen schadevrije jaren opbouwen als je niet in de autoverzekering werd opgenomen. Daarom is het belangrijk om een bijkomende bestuurder van je voertuig ook in je verzekeringscontract te laten opnemen.

Voor leasing ligt dit anders. Je kan in dat geval wel vragen om een leaseverklaring van de maatschappij.

Kies voor een nieuwe verzekering en bespaar tot 40% !