Nieuws

Zorgeloos EK-feestje? Laat jouw BOB verzekerd rondrijden

De grote voetbalschermen en zwart-geel-rode vlaggen nemen ons land tijdelijk over. Dat betekent uiteraard maar één ding: het EK (en de nodige EK-feestjes) zijn gestart. Tijdens zo’n EK-feestje horen natuurlijk ook de échte Belgische pintjes. Gelukkig kan je in zo’n periode rekenen op je BOB… maar kan jouw BOB ook rekenen op je autoverzekering?

En wat als jij zelf BOB bent?

Is jouw BOB verzekerd?

Keek je tijdens een EK-match iets te diep in het glas? Dan reken je best op een BOB (Bewust Onbeschonken Bestuurder). Die BOB hoeft zich niet meteen zorgen te maken.

De BA-dekking én eventuele bestuurdersverzekering van jouw wagen gelden immers ook voor hem of haar. Zo zal schade aan de tegenpartij bij een ongeval in fout meestal vergoed worden.

Je checkt wel best even of je BOB:

 • Een geldig rijbewijs heeft
 • Zelf niet gedronken heeft

Let wel: schade aan je eigen voertuig wordt niet altijd gedekt.

Ben jij als BOB verzekerd?

Kruip je zelf voor één van je vrienden achter het stuur? Dan wil je uiteraard ook met een gerust gemoed de baan op. Als BOB kan je daarom rekenen op de verzekering die de eigenaar van de wagen heeft afgesloten. Jouw eigen verzekeringen gelden immers niet in het voertuig van een andere bestuurder.

Een autoverzekering met aanvullende omnium is dan ook een ideaal scenario, want die dekt in veel gevallen alle schade. Veroorzaak jij een ongeval, en heeft de eigenaar enkel een BA-verzekering? Dan moet jij de schade aan het geleende voertuig uit je eigen zak betalen.

Je controleert daarom best de volgende zaken:

 • Is de wagen verzekerd?
 • Welke verzekeringen zijn afgesloten?
 • Welke dekkingen zijn inbegrepen?

Zo weet je precies welke scenario’s je kan verwachten bij een ongeval.

Uitbreidingen in de autoverzekering voor BOB’s

Natuurlijk verschilt deze regelgeving van verzekeraar tot verzekeraar. Enkele voorbeelden:

 • Bepaalde maatschappijen bieden een gratis omniumdekking voor materiële schade die de BOB aan jouw voertuig veroorzaakt – of die jij als BOB aan een andere wagen veroorzaakt.
 • Sommige verzekeringsmaatschappijen focussen zich dan weer voornamelijk op de bestuurdersverzekering voor je BOB waarbij zijn lichamelijke schade vergoed wordt indien hij een ongeval veroorzaakt

Je vergelijkt daarom goed de voorwaarden van je autoverzekering en aanvullende verzekeringen.

Samengevat

Eigenlijk kunnen we de regels rond BOB en je autoverzekering beknopt samenvatten in 3 verschillende scenario’s.

 1. Jij bent BOB
  Schade die jij veroorzaakt, valt onder de BA-autoverzekering van de bestuurder. Wanneer de auto ook omnium verzekerd is, wordt schade aan het eigen voertuig ook uitbetaald.
 2. Je rekent op een BOB
  Je BOB kan rekenen op jouw BA-autoverzekering, die schade aan de tegenpartij na een ongeval in fout zal vergoeden. Als je auto met omnium verzekerd is, zal ook de eigen schade uitbetaald worden.
 3. Je hebt een autoverzekering met BOB-waarborg
  Vergelijk dan zeker de voorwaarden van jouw waarborg. Die uitbreidingen verschillen namelijk van verzekeraar tot verzekeraar.

Benieuwd waarop jouw BOB kan rekenen? Ontdek het tijdens een simulatie.

Welke autoverzekering past bij jou? Geef je automerk in om snel te vergelijken!