Nieuws

1 jaar thuiswerk: wat met je verzekeringen?

Als er één ding is wat de coronapandemie typeerde, is het wel de sterke opmars van thuiswerk. Steeds meer werkgevers zien ook de voordelen van het zogenaamde telewerken in en kiezen dan ook massaal voor deze “nieuwe” vorm van werken. Zelfs na de pandemie zullen heel wat mensen geregeld van thuis uit werken.

Maar… wat als het noodlot toeslaat en er een ongeval gebeurt tijdens het thuiswerk?

Ongevallen tijdens telewerk

De meeste mensen die van thuis uit werken, hebben een relatief lage kans op ongevallen. Ze voeren immers bureaujobs uit. De kans op een ongeval tijdens het uitvoeren van die jobs is dan ook relatief beperkt.

Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk maar aan één van de volgende scenario’s:

  • Je valt van de trap wanneer je tussen twee taken door naar het toilet gaat.
  • Je stapt op het speelgoed van de kinderen en maakt een uitschuiver.
  • Een auto-ongeval op weg naar je thuiskantoor, nadat je de kinderen hebt afgezet aan de schoolpoort.

Het verdict? Een gebroken pols, 6 weken met je been in het gips of misschien enkele weken ziekenhuis. De doktersfacturen lopen hoog op en werken zit er even niet meer in. Wanneer zulke zaken op normale kantoordagen gebeuren, ben je uiteraard verzekerd.

Maar ben je hiervoor tijdens je thuiswerkdagen ook verzekerd?

Verzekerd op het werk

Het antwoord is simpel en duidelijk: Ja, je bent verzekerd voor ongevallen tijdens je thuiswerk. Eigenlijk is er geen verschil of je uitglijdt op kantoor of uitglijdt bij je thuis tijdens de werkuren. Al is de kans op speelgoed op je gewone bureau uiteraard veel kleiner in dat eerste geval.

Wanneer je een ongeval had tijdens de werkuren die bepaald werden in je arbeidscontract, was je aan het werk. De schade en gevolgen worden dus allemaal gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever.

Die verzekering omvat:

  • Alle medische kosten
  • Vervoer naar het ziekenhuis
  • Een vervangingsinkomen tijdens de arbeidsongeschiktheid
  • Huur of aankoop van de medisch materiaal

Kortom: je hoeft geen extra verzekering voor thuiswerk af te sluiten. Al is er natuurlijk een grote maar!

Echt tijdens het thuiswerken?

De kans is ook reëel dat je tijdens een dagje thuiswerken naar de bakker gaat, passeert bij de kapper of even een kleine huishoudelijke taak uitvoert. Dan ben je niet verzekerd, aangezien dit tijdens je privétijd valt. Zo’n ongevallen worden dan gelukkig wel weer gedekt door de familiale verzekering.

Let wel: zit je op een andere locatie te werken dan in je contract staat? Dan valt dit ook niet onder thuiswerken.

Maak zelf de balans op

Eigenlijk is er een duidelijk besluit: maak zelf de balans op. Was je echt aan het werk (met uitzonderingen van een middaglunch of toiletbezoek)? Dan val je hoogstwaarschijnlijk onder de arbeidsongevallenverzekering.

Toch raden we je ook aan om een familiale verzekering af te sluiten. Die kan altijd van pas komen voor ongevallen in grijze zones.