Gids

Wat dekt je familiale verzekering (en wat niet)

Een familiale verzekering is een must-have voor iedereen die zorgeloos wil kunnen genieten.

Vergelijk je familiale verzekering

Een ongeluk is zo gebeurd. Natuurlijk wil je de (financiële) gevolgen van dat ongeluk beperken. Jij bent immers verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schade die jij, je gezinsleden of je huisdieren veroorzaken. Een familiale verzekering dekt de kosten die jij normaal gezien zou dragen. Zo kan je op beide oren slapen.

We vertellen je met veel plezier meer over deze must-have verzekering!

De familiale verzekering in een notendop

De familiale verzekering is de populairste niet-verplichte verzekering in België. Quasi iedere Belg heeft deze verzekering (die we ook kennen als de “BA Familiale” of “Verzekering Privéleven”) afgesloten. De dekking van deze BA-verzekering is bijzonder uitgebreid. Je kan er immers terecht voor:

  • Materiële schade
  • Lichamelijke schade
  • Andere vormen van schade

Opgelet: een familiale verzekering vervangt andere verzekeringen niet. Schade die dus onder een andere polis valt, moet daaronder afgehandeld worden. Je hebt dus nog steeds een BA-auto- of brandverzekering nodig.

Welke familiale verzekering past bij jou? Ontdek het meteen.

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

“Burgerlijke aansprakelijkheid” is een populaire term binnen de verzekerings- en juridische wereld. Het begrip houdt in dat iedere burger verplicht is om de schade die hij/zij veroorzaakte te herstellen. Daaronder valt ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor mensen die onder hetzelfde dak wonen.

Dat betekent dat jij ook verantwoordelijk bent voor de schade die kinderen, inwonende ouders, huisgenoten of tijdelijke gasten aanrichten.

Enkele voorbeelden

Er zijn 101 redenen om terug te vallen op de familiale verzekering. Toch zijn er enkele zeer specifieke en bekende gevallen om contact op te nemen met je makelaar.

Voetballende kinderen

Hét nummer 1-voorbeeld van de familiale verzekering is het kind met de voetbal. Je zoon of dochter wil immers de nieuwe Diego Maradona worden. Oefening baart kunst, en Maradona mist af en toe ook wel eens een schot op doel. Natuurlijk is dat in jouw geval een raam, en wordt het doel daar net niet gemist. Het raam valt in 1000 stukken aan diggelen, scherven overal… Gelukkig kan je dan beroep doen op de familiale verzekering.

Daarnaast zijn er nog enkele specifieke gevallen waar de familiale verzekering geregeld in tussenkomt.

Een “klein” ongeval

Je laat een glas water vallen op de laptop van een vriend of vriendin.

Vochtschade door een lek

Vochtschade aan je eigen woning door een lek is uiteraard gedekt door de brandverzekering. Wanneer je buren er ook last van hebben, kan je beroep doen op je familiale verzekering.

Schade aan je buren

Oeps… een boom uit jouw tuin valt op het dak van de buurman. Dankzij een familiale verzekering vermijd je fikse burenruzies.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn honderden redenen om beroep te doen op de familiale verzekering.

Start je vergelijking

Wat valt er wel en niet onder de familiale verzekering?

De dekking van deze verzekering verschilt uiteraard van maatschappij tot maatschappij. Toch zijn er enkele basiselementen die bij zowat iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde blijven. We zetten ze even op een rijtje.

Wat dekt de BA familiale wél?Wat dekt de BA familiale niet?
De schade die jij of je gezinsleden veroorzaken aan anderenEen ongeval dat je veroorzaakt tijdens de uitoefening van je job
De schade die je huisdieren veroorzakenSchade die onder een verplichte BA-verzekering valt
De schade die jij lijdt door iemand anders.Schade ten gevolge van een bepaalde hobby of risicosport (bungeejumpen, …)
Jachtongevallen
Schade bij contractuele relaties (zoals tussen huurder en verhuurder)

Natuurlijk heeft iedere maatschappij haar eigen varianten. Je checkt dan ook best alle verschillende voorwaarden met je verzekeringsagent.

Veelgestelde vragen over de BA Familiale

Is de familiale verzekering verplicht?

Nee. Toch raden we je aan om er één af te sluiten. Een klein ongelukje kan soms grote gevolgen met zich meebrengen.

Wie is verzekerd?
De familiale verzekering dekt jou en de personen waarvoor jij verantwoordelijk bent.

  • Je partner, echtgenoot of echtgenote
  • Inwonenden, zelfs al verblijven ze niet op jouw adres
  • Tijdelijk inwonenden (indien je verzekeraar ervan op de hoogte is!)
  • Personen onder jouw hoede
  • Huisdieren
  • Huishoudhulpen

Ook hier geldt de gouden regel: kijk dit even na met je verzekeringsmakelaar. De verzekerden kunnen verschillen van contract tot contract.

Betaal je zelf ook een deel?

De meeste verzekeraars voorzien een vrijstelling (franchise) in dit contract. Die vrijstelling is de kost voor de schade waarvoor je zelf moet opdraaien.

Niet verplicht, wél een must-have

Kortom: de familiale verzekering is niet verplicht in ons land. Toch zal zowat elke verzekeraar deze verzekering aanraden. Het maakt niet uit of je alleenstaande bent, kinderen onder je hoede hebt, mensen onderdak verschaft, … vroeg of laat kom je waarschijnlijk in aanraking met een akkefietje. En dat kan vaak grote gevolgen hebben.

Benieuwd welke familiale verzekeringen wij aanraden? Ontdek het nu meteen.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je familiale verzekering!