Nieuws

Dekt jouw verzekering schade met je drone?

Iedere dronepiloot weet het wel: er komen verschillende zaken kijken bij de lancering van je eigen drone. Zo moet je rekening houden met het gewicht, maar ook met de certificaten voor je drone en zelfs de verschillende vliegzones. Wat als jouw drone een ongeval veroorzaakt of betrokken is bij een ongeval?

Betaalt de verzekering dat type schade ook terug?

Verschillende drones

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende types drones zijn. Sommige drones kan je in de supermarkt kopen voor amper 100 euro, andere worden gebruikt om oorlogsgebieden uit te kammen. Daarom worden al deze drones ook uitgesplitst in drie verschillende categorieën:

  • Recreatieve drones die maximum 250 gram wegen, waarvoor je geen enkel certificaat nodig hebt.
  • Open drones met een gewicht tussen 250 gram en 25 kilogram, waarbij een officiële opleiding verplicht is.
  • Professionele drones die meer dan 25 kilogram wegen, en voornamelijk geschikt zijn voor professionele doeleinden.

Het is goed om weten welk type drone je de lucht in stuurt. Toch houden niet alle verzekeraars rekening met deze onderverdeling, en hebben sommige verzekeraars hun eigen categorieën bepaald.

Je drone verzekeren?

Vlieg je met je drone boven Europees grondgebied? Dan moet je de juiste verzekering afsluiten. Wij geven je graag meer inzichten over de perfecte verzekering voor jouw drone.

Drone verzekeren voor professionele doeleinden

Vlieg jij voor je werk met een drone? Dan heb je ook een BA-verzekering nodig. Als zelfstandige of vrij beroeper kan je soms ook je BA-uitbating laten uitbreiden met een speciale dekking voor drones.

Drone verzekeren als particulier

Particulieren hoeven niet per se een specifieke BA-verzekering af te sluiten voor hun drone. Het is echter wél aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten. De meeste familiale verzekeringen dekken schade met een drone. Het is wel belangrijk om te vergelijken tot welke gewichtsklasse of welk type drone door de verzekering gedekt wordt.

Opgelet: de familiale verzekeringen dekken enkel schade aan derden. Geraakt je drone zelf beschadigd, dan zal die schade niet door je familiale of BA-verzekering uitbetaald worden.

Onze raad voor dronepiloten

Het valt misschien meteen op: de wetten rond drones (en hun verzekeringen) zijn vrij specifiek en soms voor interpretatie vatbaar. Daarenboven heeft elke verzekeraar een eigen gewichtsgrens voor drones binnen de familiale verzekering. Als particulier vergelijk je dus best je familiale verzekering, zodat die in lijn ligt met het gewicht van je drone.

Start vandaag je simulatie!