Nieuws

Elektrische step valt vanaf nu onder familiale verzekering

Het is voor veel Belgen onduidelijk onder welke verzekering hun elektrische step, monowheel of hoverboard valt. Sommige verzekeraars beweren dat een aparte verzekering voor deze kleine elektrische voertuigen nodig is, andere claimen dat de BA-autoverzekering verplicht is voor deze voertuigen.

Toch is niets minder waar: een klassieke familiale verzekering is meer dan voldoende.

De wet van 2019

Heel wat verzekeraars hangen nog steeds een waas over de zogenaamde “Wet van 2019”. Die bepaalt immers dat de BA-autoverzekering voortaan niet meer nodig is voor de kleine elektrische voertuigen. Hieronder verstaan we:

  • Elektrische fietsen
  • Elektrische steps
  • Elektrische rolstoelen
  • Monowheels
  • Hoverboards

Deze verschillende voertuigen vallen vanaf nu onder de klassieke familiale verzekering. Hier zijn wel 2 vereisten aan gekoppeld: deze voertuigen hebben een maximale autonome snelheid van 25 kilometer per uur en moeten zich op eigen kracht verplaatsen. Dit houdt in dat de meeste speed pedelecs waarbij 45 km/u kan gehaald worden mits er bijgetrapt wordt, eveneens verzekerd worden in een BA Familiale verzekering.

Beter verzekerd, zonder zorgen

De wet van 2019 is een logische stap voor velen. Heel wat bestuurders van deze kleine elektrische voertuigen wisten immers niet dat een extra verzekering verplicht was. Hierdoor reden ze vaak onverzekerd rond, wat hun risico bijzonder groot maakte. Deze verwarring is vanaf nu dus voltooid verleden tijd.

Daarnaast had de wet nog meer voor hen in petto. Bestuurders van deze elektrische voertuigen worden ook aanzien als zwakke weggebruikers. Dat betekent dat ze recht hebben op een vergoeding bij letselschade wanneer ze het slachtoffer worden van een verkeersongeval. 

Verwarring door verzekeraars

Waar komt de verwarring rond deze verzekeringsmaterie dan eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we kijken naar sommige verzekeraars. De meeste verzekeraars zijn duidelijk en eerlijk in hun communicatie, maar enkelen onder hen houden zich halsstarrig vast aan de oude situatie.

Zij blijven beweren dat de autoverzekering verplicht is voor elektrische steps, hoverboards of monowheels. Sinds begin 2021 worden deze verzekeraars ook systematisch op de vingers getikt voor de verwarring die ze creëren.

Het nut van de familiale verzekering

De BA familiale (ook wel de familiale verzekering genoemd) is één van de niet-verplichte verzekeringen in ons land. Toch hebben heel wat Belgen deze verzekering, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Ze dekt voornamelijk schade die veroorzaakt werd door jou of één van je gezinsleden.

De meeste Belgen hebben hun familiale verzekering maar zelden nodig, gemiddeld zelfs maar één keer tijdens hun leven. Toch dekt de zeer lage bijdrage de enorme bedragen die het gevolg zijn van kleine of grote ongelukken.