Gids

Familiale verzekering voor je nieuw samengesteld gezin?

Ga je samenwonen met je nieuw samengesteld gezin? Proficiat! Deze grote stap brengt natuurlijk ook enkele cruciale to-do’s met zich mee, waaronder het afsluiten van je familiale verzekering. En dat zorgt dan weer voor een heleboel vragen: welke zaken moet jij in orde brengen? Vallen je pluskinderen ook onder jouw familiale verzekering? 

Wij geven een duidelijk antwoord op al jouw vragen.

Familiale verzekering voor nieuw samengesteld gezin

Een familiale verzekering vergoedt de schades die jij of je gezinsleden aan derden (mensen buiten je eigen gezin) toebrengen. Die dekking geldt voor iedereen die onder jouw dak woont, gaande van je huisdieren tot je kinderen. Je nieuwe partner en zijn/haar kinderen zijn dus ook verzekerd binnen jouw familiale verzekering.

Tip: Het is aangeraden om Voilà even te verwittigen wanneer je nieuwe partner en je pluskinderen bij je intrekken (of andersom). We zetten op dat ogenblik de puntjes opnieuw op de i. Zo ben jij er zeker van dat jouw dekking ook bij je nieuwe gezinssituatie past.

Co-ouderschap en familiale verzekering

Vallen jouw kinderen onder een co-ouderschapsregeling? Dan is het belangrijk dat beide ouders een familiale verzekering afsluiten. Je bent immers allebei verantwoordelijk voor de daden van je kinderen. Hierdoor kunnen de aansprakelijkheid én de kosten van hun daden op jou verhaald worden. 

Toch zullen veel verzekeraars de kinderen ook verzekeren wanneer ze bij een niet-verzekerde ouder verblijven.

Veelgestelde vragen over de familiale verzekering in nieuw samengestelde gezinnen

Wat als mijn partner ook een familiale verzekering heeft?

Als zowel jij als je partner een familiale verzekering hebben, is het perfect mogelijk om één van de twee verzekeringen op te zeggen wanneer jullie samenwonen. 

Welke verzekering neem ik na een scheiding?

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan wordt één gezin twee gezinnen, en is het aangeraden om een nieuwe familiale verzekering af te sluiten. Vaak voorzien verzekeraars nog een overgangsperiode van maximum 1 jaar, waarbij beide ex-partners verzekerd blijven.

Tot wanneer blijven mijn kinderen verzekerd?

Wonen je kinderen niet meer bij jou? Dan geldt doorgaans de regel dat ze onder jouw verzekeringscontract vallen tot ze een eigen gezin vormen (en dus niet meer door jou of je partner onderhouden worden).

Welke familiale verzekering past bij jou? Ontdek het meteen.