Gids

Is de familiale verzekering verplicht?

De familiale verzekering is niet verplicht, maar wel ten stelligste aangeraden. Ontdek de familiale verzekering die bij je past.

Start je vergelijking

Er doen heel wat hardnekkige misverstanden over de familiale verzekering de ronde. Sommige mensen beweren dat de familiale verzekering haar geld niet waard is, andere verzekerden geloven dan weer dat ze verplicht is. Toch zijn de regels over de familiale verzekering glashelder.

Is de familiale verzekering verplicht?

Laten we beginnen bij het begin: de familiale verzekering is niet verplicht in ons land. Er is in België namelijk maar één verplichte verzekering, en dat is de BA-autoverzekering. Al zijn er natuurlijk wel bepaalde situaties waarbij een organisatie ook extra verzekeringen kunnen verplichten, zoals de brandverzekering bij een woonkrediet.

Vergelijk je familiale verzekering

Wat is de familiale verzekering?

De familiale verzekering draagt de officiële naam “BA Familiale”. Dit houdt dus in dat het een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is. Deze verzekering dekt daardoor de financiële gevolgen voor de schade die jij of één van je familieleden veroorzaakt tegenover iemand anders. Dat kan gaan van kleine ongelukjes die je zelf veroorzaakt tot grotere zaken die je kinderen of huisdieren mispeuteren.

 • De voetbal van je kind gaat recht door de ruit van je buren
 • Jij veroorzaakt als fietser een verkeersongeval
 • Je stoot een glas water over één van de elektrische apparaten van je beste vriend
 • Je huisdier verwondt het huisdier van iemand anders
 • Je stoot met je winkelkar tegen een andere auto
 • Je huisdier veroorzaakt een zwaar verkeersongeval

Je merkt het misschien wel: de familiale verzekering dekt zowel de financiële gevolgen van kleine akkefietjes als die van grote problemen.

Welke familiale verzekering past bij jou? Ontdek het meteen.

Dekt de familiale verzekering alle schade?

Er zijn uiteraard beperkingen aan de familiale verzekering verbonden. Zo verzekert ze bijvoorbeeld geen schade die in het professioneel kader vallen of schade waarbij jij of (één van je) gezinsleden het slachtoffer zijn.

Wanneer er sprake is van contractuele aansprakelijkheid (bijvoorbeeld bij schade aan een huurwoning), kan je de financiële gevolgen ook niet verhalen op de familiale verzekering.

Daarnaast is deze verzekering geen alternatief voor andere burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen. Dat betekent concreet dat de familiale verzekering geen vervanging is voor onder andere de:

 • Motorrijtuigenverzekering
 • Jachtverzekering
 • Autoverzekering

Is de familiale verzekering enkel voor families?

Nee. De benaming doet misschien vermoeden dat de familiale verzekering enkel voor families bestemd is. Toch is deze ook een must-have voor alleenstaanden en koppels zonder kinderen.

Jouw familiale verzekering dekt meteen ook alle schade voor je familieleden. Hieronder verstaan we:

 • Je echtgenoot, echtgenote of partner
 • Kinderen die onder jouw hoederecht vallen
 • Kinderen die tijdelijk onder jouw toezicht zijn
 • Je huisdieren
 • Personen die tijdelijk bij je verblijven

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben?

De familiale verzekering is een verzekering die je gemiddeld slechts één keer in je leven gebruikt. Wanneer je geen familiale verzekering hebt, moet je alle veroorzaakte schade zélf vergoeden. De kosten kunnen in dat geval beperkt blijven, maar de kans is ook reëel dat de kosten oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Een risico dat je liefst vermijdt.

Voilà en de familiale verzekering

Als digitale verzekeringsmakelaar vinden we bij Voilà dat een familiale verzekering een must-have is voor al onze klanten. Zo beschermen we hen én hun gezinsleden tegen de grote en kleine gevaren uit het dagdagelijkse leven. Daarom raden we deze verzekering ook ten stelligste aan aan al onze klanten, zodat zij niet voor onprettige of dure verrassingen komen te staan.

Start nu met vergelijken en bespaar tot 40% op je familiale verzekering!