Gids

Is mijn familiale verzekering ook geldig in het buitenland?

Een familiale verzekering zorgt voor rust binnen je gezin. Jullie kunnen je ten volle uitleven in en rond je huis… en zelfs op tijdelijke verblijfplaatsen. Maar wat als jij of één van je gezinsleden een schadegeval in het buitenland veroorzaakt? Kan je in zo’n situatie ook terugvallen op je familiale verzekering?
Wij geven je het antwoord.

Familiale verzekering in het buitenland

De meeste schadegevallen gebeuren in eigen land. Toch is een schadegeval in het buitenland niet volledig uitgesloten. Er kunnen immers verschillende onverwachte zaken voorvallen: 

  • Je bezoekt een winkel met lokale specialiteiten. Tijdens je bezoek stoot je een kostbare vaas om.
  • Je hond beschadigt in al zijn enthousiasme de jas van een voorbijganger op de zeedijk.
  • Tijdens een uitleg stoot je een glas water om. De inhoud van dat glas belandt op de laptop van je tafelgenoot.

Jij kan in zo’n gevallen terugvallen op je familiale verzekering. De schade werd immers veroorzaakt door jou of één van je familieleden aan derden, zonder dat het een contractueel geschil met zich meebrengt. 

Geldt mijn familiale verzekering in Europa?

Ja. De dekking van je BA familiale is geldig in heel Europa en rond de Middellandse zee. Belgische verzekeraars zijn immers verplicht om minimum deze locaties te coveren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over minder kwalitatieve buitenlandse verzekeringen. 

Let wel: dat betekent ook dat de regels en voorwaarden rond de familiale verzekering gelden in al deze landen. Schade aan je eigen gezinsleden valt bijvoorbeeld niet onder de familiale. 

Geldt mijn familiale verzekering buiten Europa?

Sommige verzekeraars bieden familiale oplossingen die ook buiten de Europese grenzen gelden. Toch is dat geen wettelijke verplichting, en geldt dit niet voor alle familiale verzekeringspremies.

Tip: Voilà biedt enkel contracten aan met wereldwijde dekking. Zo ben jij écht overal gerust. Neem contact op met Voilà

Opgelet met de contractuele aansprakelijkheid

Let op: de spelregels zijn hetzelfde in het buitenland als in België. Dat houdt in dat jij of je gezinsleden de schade aan derden hebben berokkend én dat dit niet valt onder de contractuele aansprakelijkheid. Als je bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan een gehuurde mobilhome of in je hotelkamer, is de kans klein dat je familiale verzekering tussenbeide komt. 

Er is in dat geval namelijk een contract met de eigenaar, en jij bent dat contract niet nagekomen. 

Wat als de tegenpartij geen verzekering heeft?

Natuurlijk kan het ook omgekeerd. Stel dat jij het slachtoffer bent van anderen, die geen familiale verzekering hebben. We raden je in dat geval aan om aangifte te doen bij de politie en meteen ook je rechtsbijstand te contacteren. Zij kunnen de schade verhalen op de tegenpartij en je begeleiden doorheen het volledige juridische proces.

Trek jij goed verzekerd naar het buitenland? Simuleer nu je familiale verzekering!