Nieuws

Valt schade aan je smartphone onder je familiale verzekering?

Stel: je zit op het toilet en… plons, voor je het weet ligt je smartphone op de bodem. Je probeert het toestel nog te drogen, maar hij start niet meer op. Het klinkt als een ver-van-ons-bedshow, en toch hebben heel wat Belgen een verhaal waarbij smartphones in de toiletpot belanden. Kan je op zo’n momenten rekenen op je familiale verzekering?

Schade aan je digitale apparaten

We hebben allemaal verschillende digitale apparaten in ons huis, in onze broekzak of zelfs aan onze pols. Heel wat mensen spenderen dagelijks verschillende uren met deze toestellen. Dan kan er natuurlijk heel wat fout lopen, denk maar aan:

  • Je laat je smartphone vallen en het scherm breekt
  • Je gaat op je draadloze oortjes zitten en plots zijn ze kapot
  • Je duikt met een niet-waterdichte smartwatch het zwembad in
  • Je laat een glas water over je nieuwe smart-tv vallen

Het zijn allemaal situaties die dagdagelijks gebeuren, maar jammer genoeg niet onder de wettelijke garantie vallen. De kostprijs van deze kleine ongevallen kan al snel heel hoog oplopen.

Familiale verzekering: je steun en toeverlaat

Een familiale verzekering geeft je de vrijheid om volledig zorgeloos door het leven te gaan. De BA Familiale (de officiële benaming voor de familiale verzekering) beschermt jou en je gezinsleden voor amper enkele euro’s per maand tegen kleine schades en financiële fiasco’s.

De familiale verzekering vergoedt dus kleine en grote schade die je toebrengt aan anderen. En die laatste 2 woorden bepalen alles.

Vergelijk en bespaar op je familiale verzekering

De familiale verzekering vergoedt schade aan toestellen, maar…

Er is een grote “maar” in dit verhaal. De familiale verzekering kan schade aan toestellen vergoeden, maar dan moeten het wel toestellen van anderen zijn. We geven je enkele sprekende voorbeelden:

  • Jij laat de smartphone van een vriend vallen en het scherm is gebarsten
  • Je kinderen gooien hun speelgoed door de televisie van je ouders
  • Je echtgenoot laat per ongeluk een glas water over de smartphone van een vriend vallen.


Deze schade zal de familiale verzekering normaal gezien wel vergoeden. Het is immers schade die jij (of één van je gezinsleden) berokkent aan derden. Wanneer het één van je eigen toestellen is, zal de schade niet vergoed worden.

Wat met toestellen onder garantie?

De wettelijke garantie is doorgaans niet van toepassing op de eerder vernoemde voorbeelden. Ga je je digitaal apparaat zelf herstellen, terwijl het eigenlijk nog onder garantie valt? Dan is de kans zeer groot dat de volledige garantie meteen vervalt. Zo zal je ook niet meer bij de producent terecht kunnen bij kwaliteitsproblemen.

Gelukkig zijn er aanvullende verzekeringen die je kan afsluiten bij de aankoop van je toestel. Al raden we je wel aan om even de kleine lettertjes te lezen. Het kan wel eens zijn dat deze verzekeringen niet altijd datgene dekken wat jij hoopt.