Nieuws

Wat zegt de verzekering als ik geen verplichte rookmelder heb?

Rookmelders redden niet alleen mensenlevens. Ze zijn ook door de overheid verplicht sinds januari 2020. Iedere woning moet dan ook uitgerust worden met één of meerdere melders. Maar wat gebeurt er wanneer er rook ontstaat in een woning zonder rookmelder? Hoe zit het dan met de brandverzekering? En heb je echt een rookmelder nodig?

We vertellen er met plezier meer over.

Rookmelders redden levens

Elk jaar sterven er heel wat mensen tijdens een woningbrand. Hoewel de vlammenzee de meeste mensen de stuipen op het lijf jaagt, maakt de rook de meeste slachtoffers. We ruiken immers niets tijdens onze slaap, en dan is rook een verstikkend gegeven dat zich razendsnel verspreidt. Ontstaat er ‘s nachts een brand of rookontwikkeling? Dan is de kans klein dat je tijdig kan ingrijpen.

Rookmelders redden dus tal van levens. Zij detecteren de rookgeur en alarmeren jou en andere bewoners wanneer er brand uitbreekt.

Rookmelders in Vlaanderen

De regels zijn vrij duidelijk voor het Vlaams Gewest. Sinds 1 januari is een rookmelder verplicht in iedere woning. Natuurlijk volstaat het doorgaans niet om slechts één rookmelder te plaatsen.

Er moet namelijk minstens één rookmelder zijn:

  • op elke verdieping
  • in kelders en zolders (toegankelijk of met technische installatie)
  • in ruimtes die naar de uitgang leiden

Je doet er ook goed aan om je rookmelder steevast te dubbelchecken. Iedere rookmelder moet immers CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604.

Goede huisvader

Elke verzekeraar gaat ervan uit dat je een brandverzekering afsluit voor je woning. Je moet immers als een goede huisvader voor je woning zorgen. Dat betekent ook dat je de nodige maatregelen treft om eventuele schade te beperken.

De meeste verzekeraars gaan niet meteen op zoek naar mogelijkheden om brandverzekeringen niet uit te betalen. Hoewel de rookmelder wettelijk verplicht is, zal bij de meeste verzekeraars de brandschade gewoon uitbetaald worden. Toch is dit een gunst van de verzekeraars, en zeker geen reden om geen rookmelder te plaatsen.

Beperk de schade

Daarbovenop kan een rookmelder de schade bij een eventuele brand wel beperken. Wanneer iedereen op de hoogte is van een brand, kan je de hulpdiensten verwittigen. Zo kan de schade voor de brandverzekering meevallen.

Een rookmelder is dus een zeer verstandige investering.