Dit artikel is verouderd
Vragen of schade melden?
Mail of bel 0800-11809
Nieuws

Ben ik verzekerd tijdens een reis in rood of oranje gebied?

Nu de zomer voor de deur staat, stijgt bij de meeste mensen de nood naar een (verdiende) zonvakantie. Toch houden veel zonnekloppers hun hart vast en houden ze nauwlettend het reisadvies voor hun bestemming in de gaten. Maar… wat als jouw reisbestemming plots verandert in een rode of oranje zone? Ben je dan nog steeds volledig verzekerd?

Verwarring rond de zones

Reizen in coronatijden is absoluut geen sinecure. We worden overladen met informatie over PCR-tests, PLF’s, vaccins, restricties over zones, quarantainevoorwaarden, … En toch kunnen we je alvast geruststellen: de meeste verzekeringen blijven gewoon gelden – ook in rode en oranje zones. Natuurlijk zijn er wel een aantal randvoorwaarden.

Autoverzekeringen in oranje en rode gebieden

First things first: de verplichte en meest courante verzekeringen blijven gewoon gelden in rode en oranje zones. Dat geldt voor je ziekteverzekering, maar ook voor je autoverzekering. Je betaalt dus geen surplus op je bestaande auto-, omnium- of bestuurdersverzekering wanneer je je naar een rood of oranje gebied verplaatst.

Zo kan je volledig zorgeloos genieten van een autovakantie.

Familiale verzekering in oranje of rode zones

Diezelfde regel gaat ook op voor je familiale verzekering. Die dekt nog steeds de schade die jij of één van je familieleden veroorzaakt op vakantie. De meeste familiale verzekeringen verlenen immers een wereldwijde dekking.

Let wel: het kan zijn dat sommige verzekeraars niet alle kosten dekken. Vergelijk daarom alle details van je verzekering.

Niet verzekerd voor coronagevolgen

Ga je op reis naar een rode of oranje zone, en beland je daar door het coronavirus in het ziekenhuis? Dan zal jouw verzekeraar de (extra) kosten hoogstwaarschijnlijk niet uitbetalen. Jij nam het risico, en moet in dat geval ook opdraaien voor de extra kosten.

Hetzelfde geldt voor de kosten die je maakt voor een verplichte quarantaine bij terugkeer. Die zullen ook door zowat iedere verzekeraar geweigerd worden.

Enkel de annulatie wegens besmetting wordt bij de meeste verzekeraars wel gedekt.

Je reisverzekering in oranje of rode gebieden

Daarnaast zijn er nog de specifieke reisverzekeringen, waar het coronavirus een pak moeilijker ligt. De kans bestaat namelijk dat bijvoorbeeld extra medische kosten in een rode of oranje zone niet gedekt worden. Al hangt dit natuurlijk ook af van verzekeraar tot verzekeraar.

Een gouden raad voor je vertrek

Vertrek je naar een rode of oranje zone? Dan is het van cruciaal belang om de (continu veranderende) reisadviezen van de overheid goed op te volgen. Zo ben je altijd op de hoogte van de must-do’s vooraleer je op vakantie vertrekt.

En dan… moet je natuurlijk ten volle genieten van je welverdiende vakantie!