Dit artikel is verouderd
Vragen of schade melden?
Mail of bel 0800-11809
Nieuws

Echtscheiding? To-do’s voor je verzekering

Scheiden is lijden. Je moet niet alleen door een zeer emotioneel, maar ook een uitgebreid administratief proces. Dat roept een heleboel vragen op bij beide partijen, zeker omtrent verzekeringen. Wij creëerden daarom een handige checklist voor verzekerden tijdens en na de hele echtscheidingsprocedure.

Gedeelde verantwoordelijkheden bij een echtscheiding

Wanneer één koppel wordt opgesplitst in 2 gezinnen, krijgt iedere ex-partner zijn of haar eigen verantwoordelijkheden. Beide partijen zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor hun eigen verzekeringen. Natuurlijk is de correcte afhandeling van de bestaande verzekeringscontracten wel een gedeelde verantwoordelijkheid… en dat is zeker en vast niet de enige in deze categorie!

Ontdek de 10 stappen voor een correcte afhandeling van de verzekeringen tijdens een echtscheiding.

1. Adres wijzigen? Verzekering wijzigen!

De persoon die op hetzelfde adres blijft wonen, is de persoon die moet rekenen op de minste administratieve rompslomp. De brandverzekering van die persoon blijft immers gewoon doorlopen, enkel een naamsverandering is hiervoor aangeraden. Wie verhuist naar een andere woning, moet uiteraard wel een nieuwe brandverzekering (en idealiter ook verzekering tegen diefstal) afsluiten.

2. Pas je autoverzekering aan

Wanneer jij degene bent die de gezinsauto overneemt, ben je wettelijk verplicht om de verzekeraar op de hoogte te brengen van de nieuwe verzekeringnemer en bestuurder(s). Wanneer er wijzigingen gebeuren aan je burgerlijke stand, moet je deze ook laten opnemen in je verzekeringscontract

Tip: Denk daarbij ook aan wijzigingen in bijstandscontracten, rechtsbijstand en eventuele omniumcontracten.

3. Kinderen: gedeelde verantwoordelijkheid

We haalden het helemaal in het begin van deze checklist al aan: er blijven enkele gedeelde verantwoordelijkheden. Eén van die verantwoordelijkheden is de kinderen. Wanneer jullie minderjarige kroost schade aan derden veroorzaakt, zal dit verhaald worden op de ouders. De familiale verzekering dekt dan doorgaans de kosten.

Beide ouders blijven echter aansprakelijk voor de schade die hun minderjarige kinderen veroorzaken, ongeacht waar ze op dat ogenblik verblijven. Dat betekent dat het slachtoffer zich kan wenden tot de familiale verzekering van één van de ouders.

4. Geen kinderen? Toch verzekeren!

De familiale verzekering is ook voor scheidende koppels zonder kinderen van belang. Zij kunnen immers ook schade aan derden toebrengen. En zij niet alleen: schade die hun huisdieren en poetshulp veroorzaakt is ook gedekt.

5. 1 familiale per familie

Het woord familiale verzekering bevat het woord “familie” en verraadt dus veel. Er kan slechts één familie onder één familiale verzekering vallen. Wanneer één familie twee families worden, moeten beide ex-partners elk hun familiale verzekering afsluiten. De originele verzekeringnemer blijft gewoon verzekerd!

6. Schuldsaldoverzekering: nog premies betalen?

Is de verkoop of overname van jullie woning nog niet achter de rug? Zolang jullie beide eigenaar zijn van de woning, moeten jullie allebei bijdragen aan de schuldsaldoverzekering. Zodra de woning verkocht werd aan één van de twee ex-partners, zal hij of zij de schuldsaldoverzekering ook voor zijn of haar rekening nemen.

7. Spaarplannen aanpassen en verdelen

Het spaarboekje zullen jullie onderling moeten verdelen. De pensioenspaarplannen, spaar- en beleggingsverzekeringen zijn een ander paar mouwen. Wanneer deze verzekeringen betaald zijn met spaargeld uit de gemeenschap, worden ze meegenomen in de financiële verdeling.

Wanneer je ex-partner één van de begunstigden is, laat je dit misschien ook best wijzigen.

8. Groepsverzekering bekijken

Het is niet 100% duidelijk of het kapitaal en de rente van een groepsverzekering deel van het huwelijksvermogen zijn. Dat laat dan ook de vraag in het midden, en neem je best onderling of met de notaris op. Het is in ieder geval ook aangeraden om de begunstigden in geval van overlijden te wijzigen.

9. Extra verzekeringen voor alleenstaanden

Er zijn enkele leningen die bijzonder interessant zijn voor alleenstaanden. De twee meest courante verzekeringen in dit soort gevallen, zijn de volgende:

  • Overlijdensverzekering. Na het overlijden van de verzekerde blijven kinderen in hun behoeften voorzien.
  • Alimentatieverzekering. Wanneer de ex-partner die alimentatie betaalt overlijdt, zullen extra kosten voor opvoeding en studiekosten ook betaald worden door de verzekering.

10. De rechtsbijstand tijdens de echtscheiding

Nood aan juridische hulp of de tussenkomst van een bemiddelaar tijdens de echtscheiding? Dan kan je in sommige gevallen rekenen op je rechtsbijstandverzekering. Dit valt niet onder de rechtsbijstand auto of een rechtsbijstand gelinkt aan een familiale verzekering. Je checkt dit dus best even bij je makelaar!