Dit artikel is verouderd
Vragen of schade melden?
Mail of bel 0800-11809
Gids

Stormschade? Dan kan je rekenen op je verzekeraar!

Wanneer de dagen korter worden, stijgt de kans op een fikse storm of hagelbui. Dat is niet alleen een lastig moment, maar brengt vaak ook heel wat overlast en ravage teweeg. Een goede voorbereiding is dan ook van cruciaal belang.

Een verzekering tegen stormschade zorgt ervoor dat jij op beide oren kan slapen – zélfs tijdens een storm.

Wat is stormschade?

De naam doet het al vermoeden: stormschade is schade die veroorzaakt wordt door een storm. Natuurlijk is het hiervoor heel belangrijk om goed te weten wat “een storm” precies inhoudt.

Wanneer we de letter van de wet raadplegen, kunnen we een storm pas zo classificeren bij een windsnelheid van 100 km/uur of meer. Sommige verzekeraars leggen de drempel wat lager, en kiezen voor een windsnelheid van 80 km/uur. Dat wil dus zeggen dat stormschade bij de ene verzekeraar sneller gedekt zal worden dan bij de andere.

Schade door een storm is echter een heel ander verhaal dan bij schade door andere personen. Er is in dit geval immers niemand aansprakelijk voor de geleden schade.

Dekt mijn brandverzekering stormschade?

Normaal gezien wel. Gewone stormschade is standaard inbegrepen in een klassieke brandverzekering. Die vergoedt tegelijkertijd ook de meeste bijkomende schade, zoals schade door:

 • een gevallen boom
 • sneeuwdruk op je dak
 • hagel

Toch is het altijd een goed idee om de uitbreidingen bovenop je brandverzekering te raadplegen. Zo kan je ook schade aan binnen- en buitenmeubelen door elektriciteit, rook, water of glas terugvorderen.

Veelvoorkomende schadegevallen door storm

Er is natuurlijk ook een zeer grote “maar”. Een klassieke brandverzekering dekt immers niet elk schadegeval. De plaats van de schade is van cruciaal belang om te ontdekken of je verzekering het schadegeval al dan niet zal vergoeden.

Stormschade in je woning

De klassieke brandverzekering dekt nagenoeg alles wat in je woning staat. Indien je dus stormschade in je woning hebt, zal dit dan ook in 95% van de gevallen vergoed worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Vernielde meubels door water
 • Schade door een blikseminslag
 • Een gesneuveld raam door rondvliegende spullen

Stormschade in je tuin

Een gewone brandverzekering dekt meestal enkel wat binnenshuis staat. De spullen in je tuin zullen dus niet standaard gedekt zijn in je brandverzekeringspolis. Toch is het belangrijk om je polis goed na te kijken.

Soms zijn volgende zaken wél verzekerd:

 • Gemetselde barbecues
 • Tuinhuizen
 • Omheiningen

Het is uiteraard altijd mogelijk om bovenop de gewone brandpolis ook extra verzekeringen te nemen voor beplanting, zwembad, tuinmeubilair, …

Stormschade aan je auto

Stormschade aan je auto is een ander paar mouwen. Die is immers alleen gedekt in een zogenaamde kleine omnium (de rampenomnium) of een grote omnium (de full omnium).

Een standaard brandverzekering dekt stormschade aan je wagen dus niet.

Stormschade en natuurrampen

Daarnaast is er nog steeds de mogelijkheid dat een storm als natuurramp wordt erkend. In dat geval kan je doorgaans ook terugvallen op je klassieke brandverzekering, die al sinds 2006 natuurrampen vergoedt.

Vergoedt jouw brandverzekering geen natuurrampen? Dan is het mogelijk om aan te kloppen bij het Rampenfonds.

Stormschade: een stap-voor-stap handleiding

Wanneer je het slachtoffer bent van een plotse storm, is het nuttig om de volgende stappen te ondernemen.

 1. Bel je verzekeraar
  First things first: neem contact op met je verzekeraar. Die kan je begeleiden doorheen de volgende stappen, en geeft je meteen een schadedossier en persoonlijke referentie.
 2. Zorg ervoor dat je voort kan
  Kan je je woning niet meer gebruiken, of moet je een tussentijdse oplossing zoeken? Dan bespreek je dit ook best met je verzekeraar. Hij/zij zal je alle opties meedelen.
 3. Hou alles goed bij
  Heb je extra aankopen gedaan om verdere schade te vermijden? Hou alle aankoopbewijzen zeer goed bij. De kans is reëel dat ook deze schade vergoed zal worden.

Wat met stormschade door derden?

Tijdens een storm gaat het een en ander waaien. Sommige spullen belanden daardoor waar ze helemaal niet thuis horen. Denk maar aan dakpannen, die één, twee of zelfs drie huizen verderop belanden… récht tegen een raam. Dan is degene van de originele schade (de losse dakpan) verantwoordelijk. Zijn of haar verzekering moet in dat geval tussenkomen.