Dit artikel is verouderd
Vragen of schade melden?
Mail of bel 0800-11809
Gids

Wanneer gebruik je als student de verzekering van je ouders?

Je kind wordt 18 jaar. En dat betekent, tijd voor de volgende stappen: leren autorijden en op kot gaan. Maar wat met de verzekeringen? Is je zoon of dochter nog gedekt met je polissen?

Autoverzekering: occasioneel versus regelmatig gebruik

Of je zoon of dochter een eigen autoverzekering nodig heeft, hangt af van hoe vaak hij of zij de wagen gebruikt:

  • Rijdt je student af en toe met je auto, op onregelmatige momenten? Nu en dan naar de supermarkt of een fuif? Dan neem je hem of haar op in je autoverzekering, als occasionele bestuurder. Als je zoon of dochter nadien een eigen polis afsluit, krijgt hij of zij een voordeliger tarief. De jaren als occasionele bestuurder tellen voor de verzekeraar mee als relevante rijervaring.
  • Gebruikt je student elk weekend de wagen? Of rijdt hij of zij elke dag naar de campus? Dan is er sprake van een regelmatige bestuurder. Je moet je verzekeraar op de hoogte brengen. Anders kunnen er problemen zijn met de dekking, bij een ongeval. Net zoals wanneer je kind onterecht een occasionele bestuurder is.

Hoe dan ook: neem niet zelf een autoverzekering voor je zoon of dochter, wanneer deze een eigen auto koopt. Daarmee kan je in de problemen komen.

Woning- of brandverzekering: hangt af van je domicilie

Woont je kind nog officieel onder jouw dak? Dan blijft het in principe gedekt door jouw brandverzekering. Ook voor het kot of de studio. Behalve wanneer zijn of haar domicilie niet meer bij je thuis staat: dan is een eigen polis verplicht.

Een extra diefstaldekking is aan te raden. Studentenhuizen zijn een makkelijk doelwit voor inbrekers. De beveiliging is meestal slecht en er staat dure elektrische apparatuur, zoals een laptop of tablet.

Familiale verzekering: een aanrader

Zolang je zoon of dochter nog bij jou gedomicilieerd staat, geldt je familiale verzekering ook voor hem of haar. Wanneer een nieuwe hoofdverblijfplaats wordt gekozen, verandert dit.

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel een aanrader. Zeker voor de actieve student. Vaak kun je deze zelfs aanspreken wanneer je voor lange tijd in het buitenland bent, zoals tijdens een Erasmus-project.